Crteži i neobicne kombinacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska galerija Fonticus ugostila je dvoje novih autora – Slavicu Marin iz Umaga i Andreu Kustica iz Rijeke. Umjetnica i galeristica Slavica Marin u ciklusu pod nazivom "Eva" nudi kolekciju objekata, instalacija i skulptura radenih kombiniranom tehnikom, prikazujuci neuobicajene kombinacije materijala. Prirodni materijali su njen cest izbor, poznavatelji njenog opusa znaju da je posezala za lišcem, laticama, klipovima ili zrnjem kukuruza… Ovoga puta u prvom su planu duguljaste tikve s kojima, uz metal, gradi neobicne skulpture.

- Takve skulpture od tikve i metala izazivaju kratke spojeve smisla, poticuci više konotacija. Radovi su na tragu informelistickog tretmana materijala. Nazivajuci ciklus imenom Eve unosi i erotske primisli. Falusoidni oblici naglašeni su položajem i masivnošcu u odnosu na metalne dijelove skulptura, rekao je na otvaranju izložbe Eugen Borkovsky, voditelj galerije.

Mladi rijecki umjetnik Andrea Kustic (1984.) izlagao je do sada najviše u svome gradu, a s instalacijama je sudjelovao i na zajednickim projektima u Njemackoj. Imao je samostalnu izložbu i u Skoplju, a bavi se grafickim dizajnom.

- Umjetnik kreira drhtave, minuciozne, apstraktne hologramske zapise. Planovi, linije, rasterirane površine, odnos i napetost elemenata ne traže proširenje kadra. Izrez koji nam se nudi na ogled kompozicijski je cvrst i stabilan, postaje završni rad. Okosnica ove serije likovnih radova je problematiziranje prostora i kretanja. Njegovo promišljanje rezultira vizualnim naslagama ujednacenih, ali spontanih pokreta, kazao je Borkovsky o Kusticevim crtežima.

Obje su izložbe u galeriji Fonticus otvorene do 12. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter