Crte i jake boje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured fažanske Turisticke zajednice ugostio je otvorenje izložbe crteža Valtera Smokovica. To je zapravo nagrada za Smokovicevo uspješno sudjelovanje na lanjskom Open Riva Artu, a autor se u Fažani predstavio novim ciklusom od 12 crteža. Ono što ostaje nepromijenjeno u Smokovicevom radu su linije kao noseca struktura crteža, a u posljednjem ciklusu autor pokriva tu strukturu jakim bojama.

Izložbu je otvorila povjesnicarka umjetnosti Gordana Trajkovic naglasivši višegodišnju konzistentnost Smokovicevog rada, kao i cinjenicu da njegovi radovi izviru iz njegovog duha. Dvanaest izloženih radova povezuje strukturalna jednakost (jedan do dva centralna lika), ali i prepoznatljivi elementi (poput crnih i dugoprstih ruku). Kao što smo i napomenuli, boja u posljednjim Smokovicevim radovima dolazi posebno do izražaja, a iako struktura paralelnih crta koje definiraju prostor i krivulja koje definiraju likove ostaje dvodimenzionalna, boje unose plasticnost u radove i otvaraju još jednu dimenziju koja se ne vidi, ali se snažno naslucuje.

Valter Smokovic clan je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, a bavi se slikarstvom, crtežom, grafickim oblikovanjem i likovnopedagoškim radom. Do sada je izlagao na više od stotinu skupnih i devetnaest samostalnih izložbi, a za svoj je likovni rad dobio brojne nagrade i priznanja. Radi kao terapeut u likovnoj radionici Doma za djecu, mladež i odrasle osobe s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama u Puli. Izložba je otvorena do 19. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter