"Crtanje je promišljanje" Miltona Glasera u Puli

"Figura s rukama na glavi"
"Figura s rukama na glavi"

Izložba jednog od najvećih svjetskih živućih ilustratora i dizajnera Miltona Glasera "Crtanje je promišljanje/Drawing is Thinking", bit će otvorena u četvrtak, 25. veljače u 19 sati u HDLU-u Istre – Galerija Luka. Reprodukcije 180 radova koje je autor osobno odabrao, kako za svoju posljednju monografiju "Drawing is Thinking", tako i za izložbu istog naziva, svojevrsni su presjek njegove pedesetogodišnje karijere.

Crtanje - najdirektniji način učenja gledanja

Postav "Crtanje je promišljanje/Drawing is Thinking" dosad je na ovim prostorima bio izložen u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu.

Kao popratni program, u petak 26. veljače u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima bit će omogućeno vodstvo kroz izložbu, a u 12 sati će se održati projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora "To Inform and Delight", iz 2008. godine, redateljice Wendy Keys.

"Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti", kazao je Glaser u povodu ove izložbe.

Organizatori izložbe su UBU - Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Mirko Ilić Corp. i Organizam, lokalna podrška je Fazan, a domaćin je HDLU Istre.

Impresivna umjetnička biografija

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je srednju školu za glazbu i umjetnost u New Yorku, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim, zahvaljujući Fulbright stipendiji, Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji s Clay Felkerom 1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator plakata i grafika, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Centera u New Yorku. Nagradu za životno djelo, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu, primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper Hewitt, National Design Museuma, a 2009. godine dodijeljena mu je National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame.

Izložba u galeriji Luka bit će otvorena do 28. ožujka, a realizirana je uz financijsku potporu Grada Pule, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter