Crtač koji je gorčinu svakodnevice pretvarao u osmijeh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zagrebu je u 89. godini preminuo veliki karikaturist, crtač i humorist, doajen novinske karikature Oto Reisinger, objavio je HRT. Rođen je 1927. godine u Rankovcima u Sloveniji, ali je cijeli život proveo u Zagrebu gdje je radove počeo objavljivati još kao srednjoškolac.

Po struci arhitekt

Odlaskom u partizane prebacio se na portrete u gvašu, da bi nakon rata upisao arhitekturu i surađivao u "Studentskom listu", satiričkom listu "Kerempuh" i znatno kasnije u magazinu "Start". Radio je i za više listova u inozemstvu, od Švicarske (Nebespalter), Njemačke (Quick) i Nizozemske (Panorama) do Velike Britanije. Reisinger je ilustrirao knjige, radio plakate, reklame, kalendare, svojedobno i stripove za "Plavi vjesnik", a potom se posvetio više-manje isključivo karikaturi, ali arhitekturom se nikad nije bavio.

Oto Reisinger posebno je mjesto u hrvatskom novinarstvu, ali i pop kulturi, osigurao dugovječnim likom po imenu "Pero" koji je desetljećima svakodnevno objavljivan na zadnjoj stranici "Vjesnika" da bi prokomentirao svakodnevnicu i najrazličitije društvene probleme kroz vizuru takozvanog običnog, malog čovjeka. U tome su mu pomagali supruga Klara i sin Štefek te brojni sporedni (i sporadični) likovi.

Iznimno plodan autor

Galerija "Klovićevi dvori" priredila je u rujnu 2008. godine, uz 60. obljetnicu Reisingerova umjetničkog rada, veliku retrospektivu njegovih karikatura. Umjesto kronološki, ta je izložba bila osmišljena kroz niz tematskih cjelina poput turizma, seksa, političke karikature raznih vremena ili ratne karikature, ne bi li se što bolje ilustrirale sličnosti i razlike između crteža i ideja u različitim vremenima. Autor koncepcije Frano Dulibić rekao je tada da je Reisinger kod kuće po kutijama uspio sačuvati oko 15 tisuća crteža. No koliko ih je stvarno napravio to nitko ne zna i može se samo nagađati. Bio je plodan autor, radio je svakodnevno i ako je - prema nekoj banalnoj računici - radio dva crteža dnevno, tijekom šezdesetgodišnje karijere napravio ih je oko 44 tisuće. Neki kažu i više od 60 tisuća... 

Oto Reisinger višestruko je bio nagrađivan za svoj rad - nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1984. godine, a brojne su njegove festivalske nagrade na međunarodnim izložbama karikature. (M. M.)


Podijeli: Facebook Twiter