Crossfit natjecatelji iz Europe i SAD-a u Valbandonu

Fanatic Adriatic Throwdown Crossfit u Bi Villageu (D. ŠTIFANIĆ)
Fanatic Adriatic Throwdown Crossfit u Bi Villageu (D. ŠTIFANIĆ)

U autokampu Bi Village jučer je počelo četverodnevno natjecanje Fanatic Adriatic Throwdown Crossfit, prvo u Hrvatskoj, ali i na području bivše Jugoslavije, u kojem sudjeluje 150 sportaša, ali i pripadnika vojske, iz 12 europskih država te SAD-a. Riječ je o novim, kombiniranim sportskim disciplinama, kao što su trčanje, vožnja biciklom, veslanje, plivanje, uz gimnastičke elemente koji se sastoje od zgibova, sklekova, naskoka, trbušnjaka i dizanja utega, kaže organizator Boris Cvilinder.

U svijetu 200 tisuća natjecatelja

- Bilo je jako teško dovesti natjecatelje u Hrvatsku, ovo je zahtjevan projekt koji iziskuje jako puno volje, truda, želje i ljubavi prema ovome sportu. U svijetu su ovakva natjecanja užasno popularna, pogotovo u Americi. Postoji tzv. gamesi, odnosno natjecanja koja se na globalnoj razini odvijaju svake godine. Ove je godine bilo 200.000 prijavljenih natjecatelja diljem svijeta tako da je u Americi ogromna ekspanzija tog sporta, koja se širi u Europu. U Hrvatskoj je ovaj sport nedovoljno poznat, ali se trudimo da dignemo tu popularnost i u nas, kaže Cvilinder.

Nagradni fond iznosi 3.000 eura: po tisuću eura dobit će prvoplasirani žena i muškarac, a po 500 eura pobjednici u master kategoriji, oni koji su navršili ili su stariji od 38 godina.

Da ovo natjecanje predstavlja i novu, sportsku nišu u turističkoj ponudi Bi Villagea, ali i Općine Fažana, potvrdili su nam generalni direktor Biasuzzi grupacije Michele Ferrari i direktorica Turističke zajednice Fažane Melita Peroković. Ferrari je kazao da ova manifestacija promovira turizam ovog područja, a u Grupi kane to činiti i ubuduće.

Sportski turizam u usponu

- Stanovnici Hrvatske, a među njima i Istrani, znali su sačuvati prirodno nasljeđe kao nitko na Jadranu. Sport i priroda doprinose dobrobiti čovjeka, pogotovo ako se ta simbioza dogodi na tako jedinstvenom mjestu kao što je Istra. Naš je san dovesti u Fažanu i na Brijune sportske manifestacije poput Svjetskog veslačkog prvenstva 2016. ili neko drugo natjecanje međunarodnog značaja koje objedinjuje sport i prirodu, rekao je Ferrari, dodavši da su radi toga i u kontaktu s Hrvatskim olimpijskim odborom.

Melita Peroković kazala je da je ovo samo jedan primjer dobre suradnje turističkih subjekata i ustanova na području općine Fažana, koja u posljednjih 12 godina bilježi izuzetan turistički razvoj.

- Sa svima onima koji ostvaruju turistički promet dogovorili smo razvoj novih oblika turizma, a sportski turizam je samo primjer, rekla je Peroković te najavila dva ovogodišnja inovativna projekta. Riječ jeo Stazi dobrih vibracija te Virtualnom muzeju ulicama Fažane. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter