Cromaris će u Budavi započeti kopneni uzgoj ribe

(Arhiva)
(Arhiva)

Vojni kompleks u uvali Budava s ližnjanske strane MORH je proglasio neperspektivnim, a na Općini Ližnjan je da odredi kako će definirati taj prostor, rečeno je na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Ližnjana u četvrtak. Sazvana je da bi predstavnici Cromarisa predstavili reorganizaciju uzgajališta ribe u tom zaljevu, nakon što je s njene zapadne strane skinuta oznaka "od posebne namjene" za vojsku.

Prema riječima Marija Lovrinova i Vanese Lorencin iz Cromarisa, koji koncesiju za uzgoj s marčanske strane ima do 2020. godine, novost reorganizacije je da se u moru uzgaja manje ribe, ali bi se pokrenuo kopneni uzgoj romba i plosnatica te uzgoj školjaka koje bi, između ostalog, filtrirale vodu. No, da bi sve to moglo biti učinjeno na Općini je da pokrene ciljane izmjene prostornog plana, a tek nakon što takav plan bude i usvojen, uzgajivač može od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), u čijem se vlasništvu zemljište nalazi, zatražiti da im ga proda ili da u zakup.

- Prema Prostornom planu Istarske županije u Budavi je predviđena marikultura, a mi u svojem planu nismo predvidjeli ništa. Ovaj model je dobar jer planiraju manje uzgajalište, ne bi bilo prenatrpano i ne bi bilo zagađenja, rekla je načelnica Maja Cvek.

- Prema biološkoj struci, u Budavi se može uzgajati do tisuću tona ribe, a mi bismo išli na smanjenje, na 700 tona brancina i orada. Planiramo i 100 do 150 tona školjaka, rekao je Lovrinov. Naknadno je spomenuo i plan o uzgoju do 200 tona romba na kopnu. Cromaris, naveo je, planira ukupna ulaganja u uzgajalište od 50-ak milijuna kuna, a kao godinu za dovršetak realizacije spomenuta je 2020. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter