Crofish i Umag Land: Ribarstvo i poljoprivreda

Vili Bassanese, Ante Mišura, Milan Antolović, Valter Flego i Zlatko Komadina na otvaranju sajmova (M. MIJOŠEK)
Vili Bassanese, Ante Mišura, Milan Antolović, Valter Flego i Zlatko Komadina na otvaranju sajmova (M. MIJOŠEK)

Zamjenik pomoćnika ministra poljoprivrede Ante Mišura danas je na umaškoj Novoj obali svečano otvorio 9. međunarodni sajam mora, ribarstva i ribarske opreme Crofish i 5. sajam agroproizvoda Umag Land. Na više od dvije tisuće četvornih metara, uglavnom natkrivenog prostora, do nedjelje se ovdje predstavlja dvjestotinjak izlagača s ribarskom opremom, alatima i plovilima te poljoprivrednim proizvodima, ponajprije vinima, maslinovim uljima i medom iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske.

Prilika je to za promociju, razmjenu iskustava i sklapanje poslova, a ribarima i drugim posjetiteljima namijenjen je i niz tematskih predavanja, diskusija i susreta sa stručnjacima i predstavnicima nadležnih institucija te degustacije i drugih popratni događaji.

- Europska legislativa dovela je do otegotnih okolnosti za pojedine ribarske alate, ali je Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s partnerima iz ribarskog sektora, znanstvenih krugova i lokalnom samoupravom, izradilo dva plana upravljanja, a pripremamo i treći kako bismo omogućili nastavak rada sličan dosadašnjem. Istovremeno se pripremamo i za financiranje iz EU-fonda za razdoblje od 2014. do 2020., najavio je Mišura.

Županijski pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo Milan Antolović ukazao je na veliku šansu za Istru i Hrvatsku u osmišljavanju ribarskog sektora i korištenju EU-fondova zajedno sa susjednim regijama u Sloveniji i Italiji, u duhu europske ribarske politike, ali i u zaštiti onih nacionalnih.

- U moru sajmova jedan je sajam mora, i mi smo na njega izuzetno ponosni. A budući da se na našem području more i kopno spajaju na najprirodniji način i pokazuju sinergiju našeg načina življenja, Umag Land je prirodna nadogradnja Crofisha, poručio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese. (Kristina FLEGAR; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter