Crobarometar: Optimizam se vratio u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put u gotovo deset godina više gradana misli da zemlja ide u dobrom nego u lošem smjeru. Tako 49 posto gradana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 33 misli suprotno. 17 posto je neodlucno, pokazuje istraživanje Crobarometar iz sijecnja, koje za Dnevnik Nove TV radi agencija Ipsos Puls.

Koliko se vratio optimizam, pokazuje podatak da je Jadranka Kosor predala vlast s 10 posto gradana koji vjeruju u smjer kojim ide Hrvatska, a njih 83 je tada mislilo da zemlja ide u lošem smjeru. Milanovicev dolazak vec je zaustavio negativan trend, a sad je prvi mjesec na vlasti došlo do ovog obrata, prvog u deset godina.

Ocekivano, biraci vladajuceg SDP-a i HNS-a sa 68 i 65 posto podupiru smjer kojim ide Hrvatska, slicno je i s vecinom biraca ostalih stranaka, ali i neodlucnim biracima. A zanimljivo da primjerice i 38 posto HDZ-ovih biraca misli da zemlja ide u dobrom smjeru. To može biti kompliment Milanovicu, ali i ozbiljna poruka Jadranki Kosor.

Sijecanj je bio i mjesec kada smo shvatili da cemo imati veci PDV, manji proracun i da nece biti laka godina. Ali cini se da vecina gradana podupire Vladinu politiku. Vlada Zorana Milanovica uživa potporu 60 posto biraca, a protiv nje je tek svaki peti birac, neodlucnih je 18 posto.

I ovdje je vidljiv trend nezabilježen u deset godina. Koliki obrat se dogodio, pokazuje da je Jadranka Kosor predala vlast s potporom u njezinu Vladu od samo 17 posto gradana i 76 posto protiv.

Vladina politika najbolja je u dijelu vanjske politke koju podupire 60 posto gradana, potom socijalna politika s 59 posto, a zatim gospodarstvo s 57 posto. Najlošije, ali još znatno bolje od HDZ-a Vlada stoji u financijama koje podupire 53 posto gradana.

Donosimo i ocjene važne institucije. Predsjednik i dalje uživa veliku potporu, školskom ocjenom dobio bi 3,98. Vlada bi dobila 3,18, a Hrvatski sabor ocijenjen bi bio s 2,80, piše Dnevnik.hr

Zoran Milanovic može još jednu pobjedu u sijecnju slaviti. Uživa nikada vecu potporu u javnosti ili 73 posto gradana misli pozitivno o njemu. Primjerice, zadnje 4 godine uživao je potporu od 40 do 48 posto. Ovo je i veca potpora koju ima u javnosti i od 2007. kada je izabran za predsjednika kao novo lice.

Ovako veliku potporu na pocetku mandata nije imao ni jedan premijer. A za sada je Jadranka Kosor rekorderka, ona je u sijecnju 2010. kad je izbacila Sanadera imala potporu 77 posto gradana ove zemlje. Sada u oporbi Jadranku Kosor podupire 32 posto gradana ove zemlje.

Ivo Josipovic tako je prvi put u mandatu dobio ozbiljnog konkuretna u Zoranu Milanovicu. No Predsjednik je i dalje najpopularniji s 88 posto potpore gradana. Štoviše sijecanj je bio i za njega dobar jer je potporu povecao.

Milanovic ima potporu medu svojim biracima od 95 posto što ga potvrduje kao lidera, ali ima zanimljivo i potporu 45 posto HDZ-ovih biraca.

U politici ovo se dogada rijetko, tri velike pobjede. I sad je pitanje hoce li Milanovic ovo iskoristiti i, kako kaže, osobni rejting mijenjati za rejting zemlje ili ce sve prokockati pa i rejting zemlje, piše Dnevnik.hr.


Podijeli: Facebook Twiter