Crobarometar: Milanović najnepopularniji političar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović najnepopularniji je političar u zemlji, a njegova stranka zaostaje čak osam posto za HDZ-om i istovremeno ima samo 3,6 posto veću potporu birača od ORaH-a. Rezultati su to istraživanja Crobarometra koje je za Dnevnik Nove TV napravila agencija Ipsos puls u prvih 15 dana lipnja na 986 ispitanika.

O Milanoviću pozitivno mišljenje ima samo 18 posto ispitanih čime je na listi najnepopularnijih političara po prvi puta pretekao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o kojem pozitivno misli 20 posto ispitanika. Ovaj rezultat Milanovića ujedno je i najlošiji rezultat nekog premijera, primjerice Ivo Sanader i Jadranka Kosor na odlasku su imali rezultat od 29 posto. Još početkom ove godine o Milanoviću je pozitivno mišljenje imalo čak 32 posto ispitanika.

Što se tiče stranaka, HDZ nastavlja rasti i sada je na 25,5 posto. Za njim slijedi SDP sa 17,4 i ORaH s čak 13,8 posto. Laburisti se i dalje oporavljaju od neuspjeha na euroizborima i sada su na samo četiri posto. Ostale su stranke još lošije, a zanimljivo je da je u ovom trenutku HNS - stranka koja ima četiri ministra, među njima i onoga za gospodarstvo - tek deseta stranka po snazi u zemlji sa samo 2,3 posto podrške birača.

Kada se gledaju koalicije, ona HDZ-ova koja se sastoji od šest stranaka dobiva 32,5 posto, Kukuriku koalicija 23,4, ORaH 13,4 te Savez za Hrvatsku 6,4 posto glasova. Bez izgleda na parlamentarnim izborima ne bi bio ni Milan Bandić koji dobiva 4,7, a ni laburisti s 4,5 posto.

Vladi Zorana Milanovića se najmanje vjeruje od dolaska u Banske dvore. Uz nju je trenutno samo 13 posto birača, a 79 posto joj ne vjeruje. To je i najlošiji rezultat od dolaska na vlast. Dosad je neslavni rekord držala Vlada Jadranke Kosor - kada je predala vlast, njezinom politikom bilo je nezadovoljno 76 posto birača. Najpopularniji političar je predsjednik Republike Ivo Josipović sa 68 posto, a vrlo blizu mu je Mirela Holy sa 67 posto. (Z. CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter