Croazzola Concertante oduševila publiku


Ansambl Croazzola Concertante otvorio je ovogodišnji, 56. po redu ciklus koncerata u porečkoj Eufrazijani. Jedan je to od najdugovječnijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, koji tijekom srpnja i kolovoza u Poreč dovodi renomirane glazbenike iz zemlje i svijeta. Vrhunska glazba Croazzole Concertante privukla je proteklog vikenda velik broj posjetitelja u baziliku.

Zanimljiv koncertni program

Dan prije toga taj je ansambl nastupio i u Taru, u crkvi Sv. Martina. I ondje je publika bila oduševljena njihovom izvedbom skladbi Rossinija, Ruttera, Zeljenke, Bobića i Piazzolle, a na bis su izišli sa skladbom "Por una Cabeza" Carlosa Gardela, poznatim tangom iz filma "Miris žene".

Izvrsnom akustikom u bazilici bili su zadivljeni i izvođači - Ivana Marija Vidović na klaviru, Krešimir Marmilić i Petar Haluza na violini, Marta Bergovec na violi, Vinko Grubešić na violončelu te Saša Špoljar na kontrabasu. U stoljetnom zdanju pod zaštitom UNESCO-a neki su od njih nastupili prvi put, drugi su se vratili nakon niza godina, no svi se slažu da je Eufrazijana mjesto na kojem je svirati čast, odgovornost i veliki užitak.

U ime organizatora programa v. d. ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vesna Tripar istaknula je pedesetogodišnju tradiciju, visoku umjetničku vrijednost i međunarodni značaj ove manifestacije, dok je čast svečanog otvaranja koncertne sezone pripala dogradonačelnici Nadiji Štifanić Dobrilović.

Posebno glazbeno iskustvo

- Veseli nas odaziv publike koja je imala priliku doživjeti vrlo atraktivan, dinamičan i dramaturški dobro osmišljen koncert. Koncerti u Eufrazijani definitivno su tradicija koju treba njegovati i posebno glazbeno iskustvo za svakog posjetitelja. Tijekom ljeta nas čeka još 10 koncerata. Nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe, kazao je David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti POU-a.

Sljedeći koncert na rasporedu je u petak, 14. srpnja, kada će u Eufrazijani nastupiti pulska pijanistica Tatiana Šverko i rimski pijanist Leonardo Angelini. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter