Croatio iz duše te ljubim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po 16. put za redom Večer hrvatskih klapa na trgu u Trvižu središnji je događaj obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na Pazinštini. Tako su i sinoć klape iz Istre, Kvarnera i Dalmacije s ljubiteljima klapske pjesme, koji se okupio veliki broj, obilježile 22. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluja. Prije nego su se klape zaredale pozornicom Željko Mrak, ravnatelj festivala rekao je kako klapskom pjesmom zahvaljujemo onima koji su sebe ugradili u temelje ove države, hrvatskim braniteljima.

- Sloboda koju uživamo ima svoju cijenu koju su životom platili mnogi hrvatski branitelji, obitelji i djeca. Vjerujem da je i naše okupljanje na ovom trgu zalaganje za vrijednosti koje oplemenjujemo klapskim pjevanjem i druženjem, poručio je Mrak zahvalivši svima koji ih u tim nastojanjima prate i podržavaju svih ovih godina.

Program koji je slijedio, kroz koji je vodila Meri Simičić Beato, otvorile su dame, ženska klapa "Vidulice" iz Rijeke koje su otpjevale "Poći ću ti u đerdin" i "Mili Bože, nesritna san bila". Mješovita klapa “Equivoci” iz Buzeta osnovana je na prvosvibanjskoj proslavi ove godine, a prvi se put publici odlučila predstaviti upravo na smotri klapa u Trvižu uoči Dana domovinske zahvalnosti. To je, na oduševljenje publike,  izvanredno učinila pjesmama „Materinj plač“ i „Dobar dan“. Redoviti gost Večeri hrvatskih klapa u Trvižu je muška klapa “Flumen” iz Rijeke koje je izvela pjesme „Da bi udrile sve fortune“ i „Zandrla je šenica“. Uz tradicionalnu klapsku pjesmu i a capella pjevanje, na repertoaru i popularnih istarskih, primorskih i zabavnih pjesama s instrumentalnom pratnjom. Što je publika na vlastito zadovoljstvo mogla čuti i u Trvižu. Pjesmama „Ja odlazim draga“ i „Najljepše su oči“ predstavila se muška klapa “Škrljevo” koja u ovoj godini obilježava 20 godina. U tom je razdoblju više puta nastupila na kultnom omiškom festivalu, a stalno je prisutna na smotrama i festivalima klapskog pjevanja u Primorju, Istri i diljem Lijepe naše.

Domaćini, muška klapa “Teran” iz Trviža otpjevala je pjesme „Škrinja ljubavi“ i „Dobra večer prijatelji“. Inače klapa često nastupa na susretima i festivalima klapa u Hrvatskoj, a rado se odaziva se na humanitarne koncerte. Muška klapa “Motovun”, veteran je trviškog susreta klapa, a preksinoć je otpjevala pjesme „Mirno spavaj, ružo moja“ i „Che sara“. Zahvaljujući entuzijazmu članova i stručnom vodstvu, ova je klapa tijekom godina postala respektabilnim dijelom hrvatske klapske scene, u što se mogla osvjedočiti i publika u Trvižu.

Iz Dalmacije, iz Tkona na otoku Pašmanu, u Trviž je došla mješovita klapa “Školji“ s pjesmama „Serenada Mandini“, „Vila moja projde“ i „Dobra veče uzorita“. „Školji“ na Pašmanu promiču klapske susrete i učenje pjevanja koje vode najbolji profesori i stručnjaci u Hrvatskoj. Stoga predstavlja rasadnik mladih glazbenika iz kojeg je izniklo nekoliko sastava, klapa, solo pjevača i kantautora. Muška klapa “Pinguentum” iz Buzeta koja djeluje pod okriljem Glazbenog društva “Sokol” Buzet predstavila se pjesmama „Bura“ i „Ti si nestala tiho“, pokazavši izvedbama da pripada samom vrhu klapske pjesme. Na kraju ovog uvijek zanimljivog susreta i koncerta nastupla je Muška klapa “Canzona” iz Šibenika pjesmama „Život leti ka“etane", „Ostala si uvijek ista“ i „Moja posljednja i prva ljubavi“. Klapa su osnovali nekadašnji članovi šibenskih klapa „Teuta“, „Lanterna“, „Bonaca“ i “Fortica“ prenijevši u „Canzonu“ svoje bogato znanje i iskustvo. Klapa nastupa na brojnim otvorenim pozornicama diljem Dalmacije ne ostavljajući ravnodušnom publiku koja uživa u njihovom repertoaru.

Za kraj koncerta, nakon kojeg su zabava i druženje potrajali do dugo u noć sve su klape zajedno otpjevale pjesme „Klapo moja“ i „Croatio iz duše te ljubim“. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter