Croatian Blues Challenge: Zamba putuje u Memphis

Boris Novački, gitarist i vokal pobjedničke grupe Zamba (Goran Šebelić/CROPIX)
Boris Novački, gitarist i vokal pobjedničke grupe Zamba (Goran Šebelić/CROPIX)

Karlovačka grupa Zamba, predvođena gitaristom i vokalom Borisom Novačkim, pobijedila je na 5. Croatian Blues Challengeu održanom ovog vikenda u pulskom Rock Caffeu. Ovogodišnji se Blues Challenge održavao u Puli jer je lanjski pobjednik festivala u organizaciji udruge Hrvatske blues snage bila pulska grupa Delta Blues Gang. Pobjednik festivala i ove godine dobiva posebnu licencu da nastupa na 30. International Blues Challengeu, koje će se od 21. do 25. siječnja 2014. godine održati u Memphisu. Isto tako, pobjednici će imati priliku nastupiti i na 5. European Blues Challengeu, u proljeće 2015. godine.

Na 5. Croatia Blues Challengeu natjecalo se devet bendova, a osim pobjednika snage su odmjerili i Blues Hammer iz Pule, The Mezcal Moon iz Labina, Vervet iz Novigrada, Loco Typico iz Splita, Origami Blues iz Zagreba, Soul Radio iz Karlovca te Vaanka Schkvare iz Labina. O najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Boris Hrepić, Aleksandar Kajtez, Franko Krajcar, Ivan Kraljević i Davor Lučić.

Natjecanje je bilo podijeljeno u dva dana, a najviše je publike "okupiralo" Rock Caffe u petak. Tog prvog dana festivala osim grupa u službenoj konkurenciji nastupali su i posebni gosti Sanjin Banić Bane iz Rovinja te zagrebački Sunnysiders, dok su u nedjelju nakon kratkog koncerta pobjednika nastupali domaćini Delta Blues Gang te Mike Sponza Trio iz Italije.

Osim glavne nagrade dodijeljena je i ona za najbolji originalni tekst koju je dobio Robert Grubić za tekst pjesme "Tako sam" u izvedbi sastava Loco Typico koji je po glasovima žirija bio drugoplasiran na festivalu. I ovogodišnji Croatian Blues Challenge dokazao je da hrvatska blues scena živi te da budućnost tog glazbenog pravca nije upitna. Zanimljivo je bilo poslušati i na koje sve načine hrvatski glazbenici interpretiraju blues i njegove izvedenice, a ovdje je zanimljivo primijetiti i da veliki broj bendova preferira tekstove na hrvatskom jeziku. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter