Croatia Airlines u gubicima, najavljuje otpuštanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines (CA) završio je 2012. godinu s gubitkom od golemih 475,1 milijuna kuna.

U objašnjenju poslovnih neuspjeha, iz CA ističu 'utjecaj jednokratnih stavki vezanih uz restrukturiranje kompanije' – a odnose se na otpis materijalne imovine i rashode povezane s državnim jamstvima.

Kompanija je angažirala nezavisne procjenitelje koji su krajem prošle godine obavili procjenu vrijednosti zrakoplova, što je rezultiralo umanjenjem vrijednosti flote u iznosu od 298,9 milijuna kuna. Rashodi od kamata u iznosu od 70,5 milijuna kuna odnose se na realizirana jamstava za plaćene anuitete po Bayerische Landesbank kreditu za financiranje flote od strane države. Troškovi restrukturiranja iznose 40,9 milijuna kuna, a najznačajniji dio odnosi se na rezerviranja za otpremnine zaposlenih. Neto gubitak Croatia Airlinesa u 2012. godine iznosio je 475,1 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko u razgovoru za Dnevnik 3 HTV-a izjavio je kako su glavni razlozi gubitaka 'krivo vođene vrijednosti zrakoplova', odnosno napuhavanje njihove cijene. Najavio je da će u tvrtki biti otpuštanja, od 1.100 zaposlenih u Croatia Airlinesu otići će njih oko 20 posto. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter