Cro-Demoskop: Vladi mršava dvojka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada dobila je najmršaviju "dvojku" za svoj rad otkad je krajem 2011. godine preuzela Banske dvore, pokazali su jučer objavljeni rezultati Cro-Demoskopa, redovne mjesečne ankete agencije Promocija plus.

Ispitanih 1.300 građana Hrvatske je Banskim dvorima udijelilo prosječnu ocjenu od 2,21, što je dosta niže od rujanskih 2,39, a kilometrima udaljeno od čvrste trojke (3,10), koliko su dobili u veljači 2012. godine. Unatoč tome, vladajuća koalicija još bilježi solidnu prednost pred "Antikukuriku" koalicijom koju okuplja HDZ. Milanovićeva grupacija stranaka u anketi dobiva 30,7, a Karamarkova 25,1 posto glasova. No, otkako se od ovog ljeta mjeri podrška dvjema koalicijama, ova razlika je ipak smanjena s kolovoških 6,5 na ovomjesečnih 5,7 postotnih poena.

Prednost SDP-a pred HDZ-om još je tanja. Socijaldemokrati dobivaju 25, a HDZ 21,9 posto glasova ispitanika, dok značajniji rezultat postižu još Hrvatski laburisti sa sedam i HNS s pet posto glasova. Predsjednici dvije najjače hrvatske stranke na vrhu su liste najnepopularnijih političara, samo što je ovdje Tomislav Karamarko ipak u vodstvu (30,8 posto) ispred Zorana Milanovića (26,8 posto). Treći najnepopularniji političar u zemlji su "svi političari", što je odgovor koji je odabralo 15 posto ispitanika.

Najpopularniji su, pak, predsjednik Republike Ivo Josipović (40,1) pa ministar financija Slavko Linić (14,2) i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (5,2 posto).

U anketi koja je provedena u prva dva radna dana listopada, dakle nakon rujna koji je politički prije svega obilježio sukob s Europskom komisijom oko zakona o Europskom uhidbenom nalogu ("lex Perković"), Vladi je potpora pala s 37,3 na 30,3 posto, dok rad Banskih dvora ne podržava 55,1 posto građana (mjesec prije - 45,5 posto). (J. KLARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter