CRO Demoskop: Vlada raste, HDZ pada

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Nakon Crobarometra otprije desetak dana i drugo mjesečno istraživanje popularnosti stranaka, CRO Demoskop, pokazalo je isti trend na kraju 2013. godine: popularnost HDZ-a je u padu, dok se SDP-ova lagano oporavlja.

Po jučer objavljenom CRO Demoskopu, istraživanju napravljenom nakon dramatičnih zbivanja u Vukovaru na Dan sjećanja i referenduma o braku koji je podijelio zemlju, SDP je u odnosu na mjesec prije porastao za 0,2 postotna boda, dok je HDZ pao za 0,5 postotnih bodova, tako da je razlika dvije najjače stranke sad opet nešto veća: 24,3:21,1 posto u korist SDP-a. Od početka rujna razlika dviju stranaka nije bila tolika, što ukazuje na to da HDZ nije materijalizirao činjenicu da je broj nezaposlenih na jesen opet prešao 350 tisuća.

Ono što vladajuće može još više ohrabriti je rast prednosti Kukuriku koalicije ispred one koju okuplja HDZ, dok je u studenom razlika iznosila 3,6 postotnih bodova, sad je već na 5,3 (28,9:23,6 posto).

Treći na ljestvici stranaka su Hrvatski laburisti sa 7,7, a četvrti HNS s 5,1 posto. Značajniji rezultat bilježi još HSS s 3,2 posto, dok je na šestom mjestu po popularnosti tek osnovani ORaH Mirele Holy koji s 2,2 posto glasova pokazuje potencijal objedinjavanja svih rasplinutih glasova simpatizera "zelene" politike u Hrvatskoj. Osim OraH-a, na listi se pojavio i Nacionalni forum Nikice Gabrića, koji danas kreće u formiranje stranke, no rezultat je daleko od ohrabrujućeg: 0,9 posto glasova.

Na listi najnepopularnijih i najpopularnijih političara nema novina. "Negativce" predvodi šef HDZ-a Tomislav Karamarko (32,9), daleko ispred drugoplasiranog premijera Zorana Milanovića (24,9 posto), dok je i dalje uvjerljivo najpopularniji političar predsjednik Ivo Josipović (37,7) ispred ministra financija Slavka Linića (11 posto).

Burna vukovarska i referendumska zbivanja podigla su i brojke potpore Vladi: dok je u studenom iza Banskih dvora stajalo 28,9 posto ispitanika, u prosincu rad Milanovićeve ekipe podržava 34,4 posto. Za svoj rad, ipak, Vlada je dobila istu ocjenu kao i prošlog mjeseca: 2,17.

Istraživanje CRO Demoskop provedeno je početkom prosinca, telefonski, na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika. (J. KLARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter