CRO Demoskop: Slavko Linić rekordno popularan

Slavko Linić (D. LOVROVIĆ/NL)
Slavko Linić (D. LOVROVIĆ/NL)

SDP-u i HDZ-u popularnost je malo porasla, broj ljudi koji Slavka Linića doživljavaju najpozitivnijim političarom skokovito je porastao, a ulazak u Europsku uniju najvažnija je tema srpnja. Pokazuju to rezultati redovitog mjesečnog istraživanja CRO Demoskop koje provodi agencija Promocija plus.

SDP je i dalje najpopularnija stranka koju podržava 25,4 posto ispitanika (prije mjesec dana 25 posto). Slijedi HDZ s 21,8 posto, što je za 0,7 postotnih poena više nego prije mjesec dana. Hrvatski laburisti i dalje su treći sa 6,9 posto, ali njihov je trend već mjesecima silazan. U prosincu prošle godine podržavalo ih je 10,2 posto ispitanika, a prije mjesec dana 7,5 posto.

Za razliku od Hrvatskih laburista, HNS od ožujka bilježi pozitivan trend. Tada ih je podržavalo samo 2,6 posto, a u ovomjesečnom istraživanju 5,1 posto anketiranih. Sve ostale stranke podržava manje od tri posto ispitanika.

Predsjednik Republike Ivo Josipović najpozitivniji je političar za 40,6 posto ispitanika (prošli mjesec 43,1 posto). Na listi "pozitivaca" i dalje je drugi ministar financija Slavko Linić. U očima ispitanika njegova je pozitivnost naglo povećana: prije mjesec dana takav je bio za njih 6,6 posto, a u ovomjesečnom istraživanju za čak 10,4 posto.

Velik porast u toj kategoriji bilježi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojega je izborna pobjeda "pogurala" na 5,9 posto s prošlomjesečnih 2,2. Premijer Zoran Milanović najpozitivniji je političar za 4,1 posto anketiranih, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za 2,1 posto. Karamarko je prvi na listi najnegativnije doživljenih političara (30,6 posto), a drugi je Milanović (20,3 posto) i obojica u tome bilježe lagani porast. U toj je kategoriji Slavko Linić četvrti (11,8 posto prema prošlomjesečnih 9,6), a još uvijek se visoko drži Ivo Sanader na petom mjestu s nešto više od šest posto.

Josipović ima i najbolji neto pozitivan rezultat kod građana. Njega pozitivno ocjenjuje njih nešto više od 82 posto, a negativnim tek nešto više od 10 posto, pa je u pozitivan saldo upisao 72,1 postotni poen.

Ulazak  u EU važna tema

Ulazak u Europsku uniju najvažnija je tema za trećinu ispitanika, a u prošlomjesečnom istraživanju ta je tema bila najvažnija za njih više od polovine. Slijede vijesti o podbačaju turističke sezone, gospodarska kriza, rasprave i sukobi o predstečajnim nagodbama i prvostupanjska presuda u slučaju "franak". Ugovor o prodaji autobusa u Iraku vrijedan dvije milijarde kuna događaj je mjeseca za 3,9 posto ispitanika. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter