CRO Demoskop: SDP ponovo pao, Holy i dalje raste

Mirela Holy (M. ANGELINI)
Mirela Holy (M. ANGELINI)

CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus provedeno od 1. do 3. travnja pokazuje da je SDP i dalje najjača stranka s 20,7 posto biračke podrške. To je pad od 1,7 posto u odnosu na prošli mjesec, a čak 4,3 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj. Autori istraživanja smatraju da su padu pridonijeli loši rezultati Vlade i nedavne afere dvoje članova predsjedništva SDP-a.

Međutim, bez obzira na sve to HDZ je ostao na prošlomjesečnih 20,2 posto. Na trećem je mjestu po prvi put ORaH Mirele Holy koji dobiva 7,8 posto, a prošli mjesec podrška mu je bila na 5,5 posto. Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka sa 7,4 posto, što je otprilike isto kao i prošlog mjeseca kada su dobili točno sedam posto. HNS Vesne Pusić je na četiri posto, baš kao i Nacionalni forum Nikice Gabrića. Slijede HSS (2,6), HDSSB (2,1), HSP AS (1,9), HSP (1,6), HSLS (1,5), NL Milana Bandića (1,5), Hrast (1,3), IDS (1,3), HSU (1,2) te sve slabija Nezavisna lista Ivana Grubišića (0,7). Veliki je udio i neodlučnih birača, 17,4 posto.

Kada je riječ o koalicijama, i dalje je najjači Kukuriku (SDP-HNS-IDS-HSU) s 26,5 posto (prije mjesec dana 27,9), dok je koalicija koju okuplja HDZ (HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS) s 23,9 posto na drugom mjestu (u ožujku 23,2). I ovdje je ORaH (9,3 posto) ispred Laburista 8,5 posto. Izborni prag prelaze i Savez za Hrvatsku sa sedam posto i Partnerstvo hrvatskog centra sa 6,9 posto.

Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini mandata najpozitivniji hrvatski političar s podrškom od 31,7 posto. Druga je Mirela Holy s izborom od devet posto, treći je Slavko Linić sa šest posto, četvrti Dragutin Lesar (4,4 posto), a slijede ih Kolinda Grabar Kitarović (4,3), Milan Bandić (3,2), Zoran Milanović (2,7), Ruža Tomašić (2,3), Jadranka Kosor (2,1) i Tonino Picula (1,9). Tomislav Karamarko je s 1,7 posto na dvanaestom mjestu najpozitivnijih hrvatskih političara.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara više od godinu dana u nizu drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 31 posto izbora, a Zoran Milanović je na drugom mjestu s 28,2 posto. (Z. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter