Cyro Baptista nastupio u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povicima "Cyro! Cyro!" dio oduševljene publike koja je u srijedu ispunila veliku salu Doma hrvatskih branitelja ispratio je udaraljkaša Cyru Baptistu i njegov Banquet Of The Spirits koji su koncert održali u sklopu Jazzbine.

Navikli smo na ovom dugovjecnom festivalu na svakakva iznenadenja, ali opet, teško se bilo spremiti za ono što je ovaj kvartet priredio jer su na svom banketu priredili glazbeni meni s jelima iz cijelog svijeta.

Mogli bismo njihov koncert opisati kao glazbenu gozbu ili kao jazz maneštru sa sastojcima iz cijelog svijeta. Culi smo ovdje malo tanga, surf rocka, klasike, arapskih zvukova, ali ova cetvorka najviše ipak voli Afriku ciji su zvukovi sinoc ispunjavali veliku salu, pogotovo u prvom dijelu koncerta.



To je taj glazbeni kanibalizam o kojem Baptista govori, koji dolazi do izražaja vec u prvoj pjesmi koja pocinje emitiranjem snimke s neke od hrvatskih radio stanica, nakon cega slijede kreketanje, štektanje, pjev ptica i ostali zvukovi prašume koju je Baptista upoznao dok je živio u Brazilu.

Sve moguce i nemoguce zvukove Baptista proizvodi neobicnim instrumentima, ocito vlastite izrade te se obilno pomaže svojim glasom u cudnoj varijanti scat pjevanja. Neki bi sve te zvukove jednostavno semplirali, no on ih stvara uživo.

Uzgred, sala je za ovaj koncert ponovo preuredena, nova bina postavljena je nasuprot glavne pozornice, a na postojecoj su postavljeni stolovi za publiku.


Podijeli: Facebook Twiter