Crnogorska vlada: Naše su financije stabilne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crna Gora, unatoč globalnoj krizi, ima stabilne javne financije, uglavnom redovite plaće i mirovine te dug ispod europskog prosjeka, priopćila je u ponedjeljak crnogorska vlada, uz napomenu da se sve proračunske obveze, uključujući i socijalna davanja i međunarodna plaćanja, uredno i bez kašnjenja ispunjavaju.

"Javni dug trenutačno je oko 50 posto BDP-a, što je u granicama kriterija iz Maastrichta koji vrijede za najrazvijenije zemlje zapadne Europe, članice eurozone, i ispod prosjeka je javnog duga u tim zemljama", piše u priopćenju.

Ističu da je od 2009. godine smanjena javna potrošnja za 380 milijuna eura, što, kako tvrde, u postotku predstavlja jedno od najvećih smanjivanja javne potrošnje u Europi.

U vladi nadalje ističu da su u teškim gospodarskim uvjetima sačuvali razvojnu komponentu proračuna pa su u zadnjih pet godina samo ulaganja u kapitalne projekte iznosila gotovo 500 milijuna eura.

Vlada u Podgorici tvrdi da je njen porezni sustav među najkonkurentnijima u regiji, s najnižim stopama PDV-a (17 posto) i poreza na dobit u regiji i među najnižima u Europi.

Usto, tvrde da je Crna Gora prva u regiji po visini javnih prihoda po stanovniku, "što ukazuje na efikasnu naplatu poreza". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter