Crnogorska grafika u Narodnom muzeju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Narodnog muzeja Labin traje izložba suvremene crnogorske grafike priredene u suradnji sa Zajednicom Crnogoraca Primorsko-goranske županije.

Publici, koja je pristigla u velikom broju na otvorenje, unatoc izrazito lošem vremenu, predstavljeno je po jedno djelo niza autora, medu kojima su i Dimitrije Popovic, ciji opus predstavlja zajednicku hrvatsko-crnogorsku likovnu baštinu, te lani preminuli Miodrag Dado ?uric, jedan od najvecih umjetnika fantasticnog i vizionarskog slikarstva u svijetu.

Po rijecima crnogorske povjesnicarke umjetnosti Ljiljane Zekovic, u postavu se nalaze radovi koji svojim vrijednosnim referencama izlaze iz okvira lokalne sredine i pokazuju spremnost na izazove novog vremena.

- Mada se danas u grafici još uvijek postavlja pitanje odnosa tradicije i suvremenosti, modernizma i postmodernizma, recentnosti, multimedijalnosti i originalnosti, ove grafike pokazuju fleksibilnost i smjelost u prihvacanju inovacije koju vrijeme nosi sa sobom, kako u formalnom, vizualnom, tako i u tehnološko-tehnickom smislu.

Predstavljeni radovi još uvijek zadržavaju notu intimnog i lirskog, nadrealnog, simbolickog i znakovnog, što je rezultiralo izražajnim formama u domeni figuracije, apstrakcije i minimalizma, kaže Zekovic.

Izložba ostaje otvorena do 18. veljace. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter