Crnogorci predstavili rukotvorine i delicije

Izložba rukotvorina
Izložba rukotvorina

Crna Gora i prijatelji - izložba tradicionalnih delicija i rukotvorina, otvorena sinoć u Zajednici Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije u Puli, privukla je velik broj posjetitelja, kako članova Zajednice, tako i pripadnika drugih manjinskih zajednica, Makedonaca, Bošnjaka i Slovenaca. Ideja je, kako je u uvodnom govoru kazala predsjednica Zajednice Branka Rožman, povezati pripadnike Zajednice, ali i ostalih nacionalnih manjina koje djeluju u Istarskoj županiji. Aktivnosti Zajednice podržala je i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

- Naš je cilj očuvati nacionalni identitet i običaje, upoznati okruženje u kojem Zajednica djeluje s crnogorskom narodnom i kulturnom baštinom, ali i surađivati s drugim etničkim udrugama radi unapređenja međunacionalnih odnosa, rekla je Rožman te pozvala članstvo i pripadnike drugih manjina da sudjeluju u radu ove zajednice, kako bi razmijenili iskustava u kreativnim radionicama te sudjelovali u kulturno-umjetničkim programima.

Posjetitelji su mogli kušati tradicionalna crnogorska jela, poput sireva, mladog kajmaka, priganica i raznih pita.

Osim rukotvorina, pletenih odjevnih predmeta i vezova članica, bili su izloženi ručni radovi Milene Zlateske iz Makedonskog kulturnog društva "Sv. Kiril i Metodij". Rožman je izložila uporabne predmete ukrašene tehnikom dekupaža, a slikarica iz Medulina Istra Toner koja živi u Londonu nakit i ukrasne predmete od oslikanog stakla. Vlastite je stihove recitirala Milunka Medojević iz Umaga, nastupila je i pjevačka skupina Peroj 1657, dok je Novak Bošković, svirajući gusle, otpjevao nekoliko narodnih pjesama. 

Rožman je najavila i iduće programe, među ostalim izložbu dječjih radova koja bi trebala biti otvorena u siječnju kako bi se u rad Zajednice uključila i mlada populacija. (Napisala i snimila M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter