Crnogorci obilježili stotu godišnjicu Mojkovačke bitke

Prisjećanje na Mojkovačku bitku (Izvor: ZCPCGIZ)
Prisjećanje na Mojkovačku bitku (Izvor: ZCPCGIZ)

Uz druženje, pjesmu i prigodan program, u pulskom je Domu Crnogoraca prošle subote obilježena stota godišnjica čuvene Mojkovačke bitke. Bitka se odigrala tijekom Prvog svjetskog rata, početkom 1916. godine na sjeveru Crne Gore, u blizini Mojkovca. Bila je to veličanstvena pobjeda crnogorske vojske nad daleko nadmoćnijim neprijateljem, Austro-Ugarskom Monarhijom.

Najveća pobjeda

Program je, uz pokroviteljstvo Istarske županije, organizirala Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije, čija je predsjednica Branka Rožman kazala da je ova godina vrlo značajna za burnu i dugu crnogorsku povijest u kojoj se obilježavaju desetljeće referenduma, obnove nezavisnosti i vraćanja Crne Gore u svjetsku zajednicu međunarodno priznatih država, te milenij državnosti.

- Ove godine obilježavamo i stotu godišnjicu čuvene Mojkovačke bitke, zbog koje su Mojkovac i mojkovački junaci zaslužili da ih uvijek spominjemo s ponosom i poštovanjem. O spomenutim obljetnicama, kao i mnogim drugim, puno je toga rečeno i zapisano kroz povijest Crne Gore. Mojkovačka bitka odigrala se u Prvom svjetskom ratu za vrijeme velike austrougarske ofenzive. Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila je ofenzivu i pomogla srpskoj vojsci da se povuče iz pravca Peći preko albanskih i crnogorskih planina prema Jadranskom moru, te je ostala zapamćena kao jedna od najvećih pobjeda u crnogorskoj vojnoj povijesti, podsjetila je Rožman.

Otišli da poginu

O surovosti bitke svjedoče i stihovi Radojice Grba iz njegove poeme "Otišli da poginu", napisane baš u povodu stote godišnjice Mojkovačke bitke, koje je u Domu Crnogoraca u Puli čitao Novak Delević uz guslarsku pratnju Novaka Boškovića.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici ostalih crnogorskih udruženja iz Istre: Nikola Škoko iz Društva Perojskih Crnogoraca 1657 te Milanka Marić iz Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" iz Umaga. Njena sugrađanka, pjesnikinja Milunka Medojević recitirala je nekoliko vlastitih pjesama, uglavnom posvećenih domovini Crnoj Gori. Program je vodila Andrea Delević.

Posebni gosti te subotnje večeri bili su članovi Makedonskog kulturnog društva Istarske županije Sveti Kiril i Metodij iz Pule koji su, uz glazbenu pratnju, pjevali makedonske i crnogorske pjesme. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter