Crnogorac i Istrijan se nisu mogli tako izjasniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Popisnog povjerenstva Istarske županije mole sve gradane da se odmah jave u svoje popisne ispostave ako su imali neki problem s popisivacem, kao i da jave identitet tog popisivaca.

Zasad, naime, imaju dojave da se jedna osoba nije mogla izjasniti kao Crnogorac i navodno jedna kao Istrijan. Još nemaju saznanja o identitetu popisivaca u tim slucajevima, ali ne ocekuju probleme u njihovom identificiranju.

Clan povjerenstva Alen Damijanic ponavlja stav iz Zakona o popisu biraca po kojem se svatko može izjasniti kako želi pa, ako je bilo drugacijih istupa popisivaca, to odmah treba javiti popisnoj ispostavi, ukljucujuci ime i prezime popisivaca. Dojave ce se provjeriti i, ako se utvrdi da je nepravilnosti bilo, poduzet ce se propisane mjere.

Županijsko povjerenstvo o tome ce informirati Državni zavod za statistiku i za takvog je popisivaca rad na popisu stanovništva završen. Takav je stav iznova potvrden u ponedjeljak na sjednici povjerenstva.

Na njihovu je adresu stigao i prigovor jednog od kandidata za popisivace na podrucju popisne ispostave Pula. Ako je žalba osnovana, ona ce biti uvažena, a ako nije, njegovo ce mjesto zauzeti netko s liste rezervi. Neki od njih vec su angažirani jer od 712 popisivaca manji dio nije uspio položiti završni test.

Za druge probleme u županijskom popisnom povjerenstvu ne znaju, ali sve se budno prati, u popisnim ispostavama su organizirana dežurstva, a i njihovi su clanovi stalno na terenu.

MLADI IDS-a: PRIJAVITE AKO SE NE MOŽETE IZJASNITI ISTRIJAN(K)OM


Klub mladih IDS-a zaprimio je nekoliko prijava gradana Istre, pretežito s podrucja Poreca, Juršica i Šikica, kojima popisivaci nisu dozvolili da se izjasne kao Istrijani, rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak predsjednik Kluba mladih Vili Rosanda.

Naglasio je da je time narušeno osnovno ustavno i ljudsko pravo biraca, pozvavši pritom gradane da takve i slicne primjere prijave županijskom povjerenstvu za popis stanovništva ili se putem Facebooka obrate Klubu mladih. Rosanda veli da su dosadašnje nepravilnosti prijavili sami gradani, kojima je tijekom popisivanja receno da se ne mogu izjasniti Istrijanima, a nekima se zbog toga prijetilo i novcanim kaznama.

- Neka popisivaci rade svoj posao i drže se zakonskih okvira. Ovakvi slucajevi ne cude kada se sjetimo kako je bilo na zadnja dva popisa, 1991. i 2001. godine. Radi se o tipicnom primjeru kršenja ljudskih prava i ovim putem apeliramo na gradane da se po pitanju nacionalnosti izjasne onako kako se osjecaju, odnosno da se mogu izjasniti Istrijanima, cime ce se regionalno opredijeliti, rekao je Rosanda.


Podijeli: Facebook Twiter