Crno vino protiv opasnosti iz masnog tkiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mala bioaktivna komponenta porijeklom iz crnog vina zvana resveratrol koja posjeduje snažno antioksidativno i antifungalno djelovanje, u novoj studiji je pokazala kako ostvaruje pozitivan ucinak i na metabolizam pretilih osoba.

S pretilošcu se povezuje upalno stanje okarakterizirano cirkulirajucom abnormalnom razinom cimbenika koji promoviraju upalu i njihovom povišenom proizvodnjom posebice molekula adipocitokina za koje se smatra da sudjeluju u razvoju metabolickog sindroma.

Kada su znanstvenici tretirali ljudske stanice masnog tkiva adipocitokinima primijetili su pojacanu proizvodnju proupalnih cimbenika, no kada su istovremeno iste stanice izložili i resveratrolu, zabilježili su 16 do 36 posto smanjenje lucenja citokina.

Smatra se kako je upravo resveratrol zaslužan za fenomen zvan francuski paradoks. Tom se frazom opisuje smanjena ucestalost kardiovaskularnih bolesti i pretilosti medu francuskom populacijom unatoc njihovom prekomjernom uživanju u masnoj hrani i vinu.


Podijeli: Facebook Twiter