Crno vino, gljive i tartufi u spoju s umjetnošću

Ex tempore u Grožnjanu je spoj umjetnosti i najboljih istarskih proizvoda
Ex tempore u Grožnjanu je spoj umjetnosti i najboljih istarskih proizvoda

Odlična crna vina, slasni tartufi i čak stotinjak vrsta gljiva moglo se u nedjelju razgledati u Grožnjanu. Izložbe ovih domaćih i autohtonih proizvoda već godinama prate popularnu slikarsku manifestaciju Ex tempore, održanu proteklog vikenda, koju nije uspjela omesti niti uporna kiša.

Istina, posjetitelja je bilo nešto manje, ali zato se broj umjetnika koji su sudjelovali na tom natjecanju nije uopće smanjio - prijavilo ih se gotovo 500, od kojih su 50 bili u kategoriji mladih.

Općina se pobrinula da u lođi svi mogu besplatno kušati niz vina, guštati u fužima s tartufima u "režiji" tvrtke Zigante tartufi, kolačima i voću. Stoga nije ni čudo da je ondje bila najveća gužva. Sve je posjetitelje na otvorenju izložbi pozdravio načelnik Claudio Stocovaz, zatim Adriano Zigante koji je govorio o sezoni tartufa i predsjednik gljivarskog društva Boletus Željko Ružić, koji je istaknuo da sve gljive za izložbu uspjeli nabrati dan ranije, u samo jedno popodne.

Načelnik se posebno zahvalio vinarima s cijele Bujštine, a to su na 12. izdanju ove izložbe bili Đino Antonac, Edo Pincin, vina Dešković s područja Grožnjana, zatim vina Celega iz Buja, Kabola, Sinković, Prelac, Kozlović iz Momjana pa Degrassi i Coronica iz Savudrije i Umaga, Cattunar i F&F Ravalico iz Nove Vasi, Gambaletto iz Krasice, Veralda i Nerino Visintin iz Brtonigle, Moreno Ivančić i Vina Mihelić iz Novigrada, Vina San Zvanini iz Oprtlja, Silvio Visintin iz Livada i Petar Palčić iz Fiorina.

Prije degustacija otvorena je prodajna izložba knjiga izdavačke kuće Edit iz Rijeke, služena je sveta misa u župnoj crkvi i nastupile su Limena glazba Zajednice Talijana Buje i glazbena skupina Trio Šaltin. Navečer je koncert "Around the World" održao sastav Rodolfo Vitale Swing Orchestra s počasnim gostom, talijanskim pjevačem Tullijom De Piscopom.

Popratni program počeo je u subotu kada je tijekom dana odigran ženski malonogometni turnir. Poseban događaj bilo je otvorenje retrospektivne izložbe povodom 20. izdanja Ex temporea. Izložena su prvo i drugonagrađena nagrađena djela tijekom 19 godina održavanja te manifestacije, što je pratila prigodna publikacija koju je izdala Talijanska unija Rijeka u kojoj su fotografije nagrađenih djela, članci iz novina i prigodne riječi čelnika Talijanske unije, tršćanskog Narodnog sveučilišta, Općine Grožnjan i drugih. Subotnja večer zaključena je kulturno-umjetničkim programom u koncertnoj dvorani Kaštel u kojem su nastupili predstavnici triju zajednica Talijana - polaznici glazbenog tečaja, dramske skupine mladih i odraslih iz Grožnjana te zbor San Martino iz Tara i pjevači ZT-a Vižinada. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter