Crno-bijelom filmu "Snjeguljica" najviše Goya

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski film "Nedodirljivi" Erica Toledana i Oliviera Nakachea proglašen je najboljim europskim filmom na dodjeli španjolskih filmskih nagrada Goya u Madridu, dok je najboljim španjolskim filmom proglašen crno-bijeli nijemi film "Snjeguljica" Pabla Bergera.

Osim nagrade za najbolji španjolski film "Snjeguljica" je pobijedila u još devet kategorija, među kojima su nagrade za najbolji adaptirani scenarij i najbolju glavnu žensku ulogu.

Nagradu za najbolji ibero-američki film dobio je film "Juan de los muertos" kubanskoga redatelja Alejandra Bruguesa.

Najboljim redateljem proglašen je Juan Antonio Bayona za film "Nemoguće" o tsunamiju koji je 2004. poharao Indijski ocean, a nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Jose Sacristan za ulogu u filmu "El muerto y ser feliz" Javiera Rebolla.

Bergerova "Snjeguljica" autorov je "hommage" zlatnom dobu nijeme europske melodrame u kojemu bajka braće Grimm biva relocirana u romantičnu viziju Španjolske 20-tih godina prošloga stoljeća. Berger u potpunosti iskorištava atmosferični potencijal crno-bijele tehnike i ekspresivni potencijal nijemog filma kako bi prikazao zlatno doba španjolskih toreadora, ne zaobilazeći krvave detalje.

Nagrade Goya španjolske su glavne nacionalne filmske nagrade često nazivane i "španjolskim Oscarom". Dodjeljuju se od 1987. u 28 kategorija te u počasnoj kategoriji "Goya de Honor", koja se dodjeljuje za životno djelo, a ove je godine uručena glumici Conchi Velasco.

Ove se godine za nagradu natjecalo 119 filmova, od čega 78 dugometražnih igranih filmova, 34 dokumentarnih te sedam animiranih, od čega čak 50 prvijenaca. U konkurenciji je bilo 13 iberoameričkih fimova, te 100 europskih dugometražnih i 30 kratkih.

Samu nagradu predstavlja malo brončano poprsje španjolskog slikara Francisca de Goye autora kipara Josea Luisa Fernandeza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter