Crno-bijela ljepota života

Jedna od izloženih fotografija iz ciklusa "In Bed"
Jedna od izloženih fotografija iz ciklusa "In Bed"

U sastavu manifestacije ŽenArt, posvećene Međunarodnom danu žena, u prostorijama POU Buje (ArtROOM), otvorena je izložba fotografija mlade fotografkinje iz Petrovije kod Umaga Tee Štokovac. Mladu umjetnicu, njene goste i posjetitelje u ime organizatora je pozdravila Tanja Šuflaj, dok je Slađan Dragojević predstavio autoricu kao studenticu Više strukovne škole u Sežani, smjer kreativne fotografije. To je njena treća samostalna izložba fotografija, a na ovoj je crno-bijelim radovima predstavila svoju nonu, njen život i promišljanja.

- Mislim da je crno-bijelom fotografijom, za razliku od fotografije u boji, teže iskazati emocije. Željela sam nijansama sive, crno-bijelom fotografijom pokazati emocije, naročito kada sam na fotografijama predstavila svoju nonu, a jakim kontrastima prikazati pozitivno i negativno, dobro i loše, rekla je Tea Štokovac o svom novom ciklusu fotografija.        Njena profesorica na Višoj školi u Sežani Katarina Sadovski govorila je o ovom ciklusu pod nazivom "In Bed".

- Tea je autorica s osjećajem za estetiku i izbor motiva, motiva koji pokazuju suvremenu interpretaciju doživljenog. Ovdje nam otkriva priču o životu od malih nogu do kasne starosti, kroz svojstven autorski pristup, prikazujući realnost života. Bez korištenja suvremenih sredstava za doradu fotografije, autorica prikazuje ljepotu ženskog tijela. I ubuduće od ove autorice možemo očekivati fotografije koje nisu klišejske, kao što takav nije ni život. Nama u školu je došla kao mlada autorica s osjećajem za ljepotu, ali za profesionalni put na koji stupa to nije bilo dovoljno. Potrebno je veliko znanje o svjetlosti, kompoziciji, kadriranju… Da je Tea to znanje uspješno usvojila možemo vidjeti i na ovoj izložbi, rekla je Katarina Sadovski. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter