Crnjak iz beckog predgrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cuvee Rosenberg
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Weingut Markowitsch
Lokacija: Gottlesbrunn, Carnutum, Austrija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Teleci odrezak sa žara
Ocjena: 8,75 / 10
Cijena (mpc): 95 kn (kod vinara)

Gerhard Markowitsch je jedan od najboljih austrijskih vinara novije generacije koji su prije 25 godina pokrenuli velik val kvalitetnih vina koje na austrijskom tržištu možemo probati. Gerharda je vinski magazin Falstaff, koji pokriva Austriju i Njemacku, godine 1999. proglasio vinarom godine.

Vinarija i vinogradi se nalaze u regiji Carnutum, koja je prakticki predgrade Beca i nalazi se na prostoru izmedu Beca i slovacke granice. Inace, Bec je jedan od rijetkih glavnih gradova koji ima i svoje vinogorje koje se prostire uokolo ovog lijepog grada.

Gradic Gottlesbrunn je središte proizvodnje vina u Carnutumu koji cijeli ima 910 ha vinove loze te spada u manje austrijske vinske regije. Inace, tu su dominantne sorte zweigelt i blauefrankisch ili frankovka, za koju se nedavno ustvrdilo da ima izravnu rodbinsku vezu s istarskom borgonjom.

Regija Carnutum je srce srednje Europe i bogata je ostacima starih rimskih naselja a zna se da se vinova loza sadila svugdje gdje je rimska noga krocila. Gerhard ima podjednako dobra bijela i crna vina. Od bijelih bih istaknuo grune veltliner, a od crnih zweigelt, no nekako mi se pri kušanju njegovih vina najviše svidio cuvee rosenberg.

To je vino mješavina zweigelta i merlota po 40 posto a 20 posto ima cabernet sauvignona. Grožde je brano sredinom listopada pa je nakon 35-dnevne maceracije bilo 18 mjeseci na odležavanju u francuskim barrique bacvicama te onda još šest mjeseci u boci prije nego je izašlo na tržište. Vino ima lijepu tamnu rubin crvenu boju, bistro je i gusto.

Intenzivnost mirisa je lijepo izražena, i miris fino traje i vec na pocetku mogu zakljuciti da ima lijepu kompleksnost. Osjete se note bobicastog voca, te lagani tonovi dima i cedrovine, ali i kvalitetne cokolade te cak možda malo anisa. Vino je suho, toplo te mekano a s druge strane lijepo svježe, djelomicno je tanicno a na kraju osjetimo i mineralnost.

Punoga je tijela, možda je zbog svježine djelomicno uravnoteženo, u ustima lijepo traje te ima solidnu intenzivnost. Svakako je spremno za konzumaciju. Smatram da može trajati još barem pet godina te da ce se lijepo razvijati. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter