Crnim fondom u potpunosti raspolagao Sanader

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavoševic, koja je priznala da je sudjelovala u punjenju stranackog crnog fonda novcem izvucenim iz državnih institucija i tvrtki, danas na zagrebackom Županijskom sudu nije željela iznositi svoju obranu, isticuci da ce se braniti šutnjom i nece odgovarati na pitanja. U sudnici su se stoga pregledavale snimke istražnih ispitivanja i citalin jeni prijašnji iskazi USKOK-ovim istražiteljima.

Prema iskazima Pavoševic, novcem iz stranackih crnih fondova koristio se niz stranackih dužnosnika, a sve je podatke o isplatama imalo i aktualno vodstvo stranke koje je na kljucna mjesta došlo nakon odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera.

HDZ-ovim crnim fondom, koji se po tvrdnjama USKOK-a punio izvlacenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media, u potpunosti je raspolagao Sanader dok je bio na celu stranke.

No, nakon njegova odlaska glavni tajnik HDZ-a Branko Bacic navodno je od Branke Pavoševic tražio da po sjecanju sastavi popis osoba kojima je isplacivan novac. "Bacic je tada kazao da mu popis treba za Jadranku Kosor", kazala je Pavoševic USKOK-ovim istražiteljima u jednom od svjedocenja s kojega je zapisnik danas procitan na zagrebackom Županijskom sudu.

Po tvrdnjama koje je izrekla u istrazi, novac iz HDZ-ovih crnih fondova primao je velik broj dužnosnika, ali i zaposlenika stranke te osoba koje su, poput bivšeg ravnatelja UNS-a Mladena Lackovica, sa strankom suradivali ali nisu bili njeni zaposlenici.

Najvecu mjesecnu naknadu od cak 10 tisuca kuna navodno je, prema Sanaderovom nalogu, "od novca koji je donosio Barišic" dobivao bivši ministar zdravstva Darko Milinovic. "Milinovic je znao nazvati i pitati Branka, imaš li ono za mene? Ja sam znala o cemu se radi i informirala ga kada ce stici", posvjedocila je Pavoševic.

Bivša ministrica Bianca Matkovic svakog je mjeseca, navodno, dobivala osam tisuca kuna, Ratko Macek i Martina Banic dvije, a na platnom je popisu bio je i niz zaposlenika vlade kojima je isplacivano od 1.500 do 2.000 kuna. U jednom je slucaju za povecanje naknade nekoj zaposlenici, po rijecima Branke Pavoševic, intervenirao i bivši ministar kulture Jasen Mesic.

Novac su navodno dobivali i neki clanovi stranacke mladeži, posvjedocila je Pavoševic, isticuci da joj nikada nisu rekli zbog cega se i po kojim kriterijima naknade isplacuju.

Svoje je tvrdnje u USKOK-u potkrijepila nizom isplatnica koje je, po vlastitom priznanju, sacuvala zbog straha da ce nju optužiti da je ona "kriva i odgovorna za sve što se dogadalo".

"Sve sam radila iskljucivo po nalozima meni nadredenih, predsjednika Sanadera, Mladena Barišica te glavnih tajnika Branka Vukelica i Ivana Jarnjaka", kazala je Pavoševic.

Potvrdila je i da se novac iz crnih fondova koristio za financiranje predizbornih kampanja, nabavku Sanaderova blindiranog BMW-a, ali i uredenje stranackih prostorija, za što je, primjerice u Bjelovaru bio zadužen Gordan Jandrokovic.

Iz njenih se iskaza doznaje da je novac uglavnom preuzimala od bivšeg riznicara HDZ-a Mladena Barišica, koji je takoder priznao punjenje stranackih crnih fondova, u njegovom uredu u Carini, gdje se novac prebrojavao i slagao u snopove.

Kazala je da joj se u sjecanje posebno urezao susret u Carini, na dan ubojstva Ive Pukanica, kada je s Barišicem morala na brzinu prebrojati i složiti dva milijuna eura, jer je Barišic kazao da ih žurno treba iznijeti iz Carine.

Tvrdi i da je u središnjici HDZ-a cesto vidala stranacke donatore, medu kojima su bili Miho Zrnic Marinovic te braca Žužul protiv kojih su zbog sumnje da su umješani u korupciju u meduvremenu pokrenuti kazneni postupci.

Spomenula je i placanje 'estradnjaka' koji su za nastupe u predizbornim kampanjama takoder financirani ilegalnim novcem koji im je, kako je kazala, nosio Dražen Žanko.

Branka Pavoševic tvrdi da je na mjestu blagajnice radila dok je Sanader nije premjestio na mjesto tajnice za financije, nakon što joj je, poslije odlaska s premijerske dužnosti, ostavio 100 tisuca kuna koje je navodno trebala promijeniti u dolare.

U jednom od svojih iskaza opisala je i odnos Barišica s bivšim Sanaderovim glasnogovornikom Macekom, koji je navodno lobirao da se stranacki poslovi ne obavljaju preko Fimi medije nego društva Massol. Toj je tvrtci, kako je rekla, otišao najveci dio donacije od 9,7 milijuna kuna doniranih za potrebe predsjednicke kampanje Jadranke Kosor.

S citanjem istražnih iskaza Branke Poveševic nastavit ce se 7. svibnja, s obzirom da je, iako je priznala krivnju, odbila svjedociti i odgovarati na pitanja na glavnoj raspravi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter