Črnica: Odron najvjerojatnije posljedica erozije

Josip Hrvatin pored klizišta s buzetskim gradonačelnikom Sinišom Žulićem (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Josip Hrvatin pored klizišta s buzetskim gradonačelnikom Sinišom Žulićem (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Odron terena kod crkve Sv. Roka u Črnici, najvjerojatnije je posljedica djelovanja erozije, a nikako klizišta te sanacija ne bi trebala iziskivati velike financijske izdatke i nekakve veće probleme. Preliminarno je to mišljenje prof. dr. sc. Željka Arbanasa, jednog od najboljih hrvatskih stručnjaka geotehnike kojeg on temelji na objavljenim novinskim fotografijama.

Priznatog stručnjaka s riječkog građevinskog fakulteta kontaktirao je dogradonačelnik Buzeta Siniša Žulić nakon što se i sam uvjerio u razmjere ove prirodne katastrofe.

- Zbog ozbiljnosti situacije i nestabilnog terena, angažirali smo Arbanasa čiji se dolazak u Črnici očekuje u četvrtak. Treba još uspostaviti suradnju s vlasnikom terena i sakralnog objekta, a to je Crkva, te dogovoriti u kojem smjeru, nakon dobivenih stručnih analiza, krenuti u sanaciju odrona, izjavio je Žulić.

Crkva Sv. Roka, izgrađena je na uzvisini, na vapnenačkim stijenama. Kiša je isprala zemlju te su kamene gromade teške više od tone kliznule niz padinu. Vrijedno sakralno zdanje iz 1561. godine, sada samo centimetri dijele od ponora i novo bi urušavanje tla za njega bilo pogubno. Crkva je već dosta devastirana, opasno je "prošarana" pukotinama.

Odron su pospješile obilne oborine koje su na buzetskom području pale tijekom prošlog vikenda, no destabilizacija terena u Črnici, primijećena je još prije desetak godina. Prvi se put interveniralo 2007. godine kada je u zajedničkoj akciji Grada i Župnog ureda, saniran potporni zid. Nakon što se stari zid djelomično urušio postojala je opasnost i od urušavanja crkvenog zdanja. Problem je tada uspješno riješen, no sada se odronilo na drugom mjestu i stanje je puno gore.

Crkva Sv. Roka, svega kilometar zračne linije od hrvatsko- slovenske granice, smještena je na rubu litice, prekrasnom vidikovcu s kojeg se Buzet vidi kao na dlanu. Mještani su je temeljito obnovili 1988. godine. Iste godine obnovljen je i njezin, 12 metara visok, zvonik, ali i on je već neko vrijeme napukao. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter