Črnica: Geotehnička sidra zaustavit će eroziju

Grad Buzet sudjelovat će u organizaciji i troškovima sanacije odrona u Črnici (J. PREKALJ)
Grad Buzet sudjelovat će u organizaciji i troškovima sanacije odrona u Črnici (J. PREKALJ)

Odron u Črnici kod crkve sv. Roka posljedica je djelovanja prirodne erozije, potvrdio je jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka geotehnike prof. dr. sc. Željko Arbanas, koji je na poziv Grada Buzeta danas stigao u Črnicu. Napredovanje erozije prema crkvi, procijenio je Arbanas, trebat će zaustaviti popunjavanjem pukotina mlaznim betonom i geotehničkim sidrima. To se može odraditi relativno brzo, no prethodno treba izraditi odgovarajuću dokumentaciju i analizirati stanje pojedinih kamenih blokova koji su u nekakvoj labilnoj ravnoteži, pojasnio je.

Odron su pospješile obilne oborine koje su na buzetskom području pale tijekom prošlog vikenda, no destabilizacija terena u Črnici primijećena je još prije desetak godina. Voda je godinama ispirala glinu u pukotinama između kamenih blokova.

Priznati stručnjak s riječkog građevinskog fakulteta smatra da pukotine u crkvi nisu povezane s odronom otprije nekoliko dana. Po njemu, dva su razloga za njihovo nastajanje: crkva nema temelje, a zidovi su direktno naslonjeni na tlo, nisu armirani, kameni su i nepovezani, dok je drugi razlog nestabilan flišni teren.

Gradonačelnik Valter Flego i župnik Mario Žmak, koji su danas također stigli u Črnicu, već su dogovorili prve mjere. Zabranit će se pristup dijelu crkve koji se opasno približio provaliji.

- U dogovoru s Crkvom, vlasnikom terena i sakralnog objekta, Grad Buzet sudjelovat će u organizaciji svih poslova kao i u troškovima te naručiti projekt sanacije odrona, izjavio je Flego. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO; snimila Jelena PREKALJ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter