Črnica: Crkva sv. Roka usidrit će se čeličnim šipkama

Crkva na rubu ponora: Dva odrona u nepunih deset mjeseci (M. MIJOŠEK)
Crkva na rubu ponora: Dva odrona u nepunih deset mjeseci (M. MIJOŠEK)

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dovršena je izrada glavnog građevinskog projekta sanacije odrona ispod crkve sv. Roka u Črnici, mjestu nekoliko kilometara sjeverno od Buzeta. Napredovanje erozije prema crkvi, koja je već sada na rubu ponora, zaustavit će se popunjavanjem pukotina mlaznim betonom i geotehničkim sidrima, čeličnim šipkama. Projektant je prof. dr. sc. Željko Arbanas, specijaliziran upravo za odrone i klizišta.

- S obzirom na to da se radi o specifičnom zahvatu, teško je predvidjeti točan iznos potrebnih sredstava, stoga ćemo pomoću tvrtki ovlaštenih za takvu vrstu poslova pokušati dobiti vrijednost investicije, kaže gradonačelnik Siniša Žulić. Prema prvim procjenama, taj bi iznos mogao premašiti tristo tisuća kuna.

Drugi odron, krajem studenog, također nakon obilnih oborina, dodatno je destabilizirao teren, no procjene stručnjaka su da ni najnovija rubna erozija ne bi smjela narušiti statiku crkve Sv. Roka ni okolnih objekata. Crkva je na zaravnjenom platou, a do odlamanja većih i manjih kamenih blokova, na padini s njene jugozapadne i istočne strane, došlo je najviše zbog utjecaja vode. Odron pospješuje i raslinje koje korijenjem razbija stjensku masu i omogućava prodor vlage i oborinske vode u pukotine.

U Istri su geotehnička sidra korištena prilikom sanacije kaštela Petrapilosa. Temelji tisućljetnog kaštela učvršćeni su metalnim sidrima kako bi statički stabilizirao ruševni južni zid ove utvrde iznad rječice Bračane, nedaleko od Istarskih toplica. Geotehničkim sidrima sanirano je primjerice i klizište uz županijsku cestu u Krušvarima, jedna lokacija od tunela Učka prema selu Vranja i od tunela Učka prema Rijeci. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter