Crni Uskrs vrsarskog turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je tvrtka Maistra u petak i službeno objavila da vrsarski kampovi Koversada, Valkanela i Porto sole za Uskrs nece primiti goste i da do daljnjega ostaju zatvoreni, a ranije je odgodeno i otvaranje hotela Pineta te turistickog naselja Belvedere, izvjesno je da se turistickom Vrsaru sprema Uskrs kakav ne pamti.

Na taj ce blagdan raditi samo Rivierin kamp Orsera, marina kojom upravlja opcinsko poduzece Montraker te privatni smještaj, što ce imati velike posljedice za lokalne ugostitelje i trgovce, koji su kao i ranijih godina racunali na predsezonski profit od Maistrinih gostiju.

Direktorica Turistickog ureda Natalija Vugrinec situaciju ocjenjuje žalosnom, veli da su kampovi radili cak i u vrijeme rata, a da Vrsar ne pamti da je za Uskrs ikad imao zatvorene svoje glavne objekte.

Na pitanje jesu li opcinske vlasti ovih dana još spuštale cijenu ili dale tvrtki novu ponudu, nacelnik Vrsara Franko Štifanic odgovara nijecno. Ponavlja da je posljednju ponudu lokalnih vlasti, o smanjenju zakupnine za 15 posto, usuglasio "širi krug ljudi iz Vrsara", ukljucujuci vijecnike i politicke opcije, pa se ona ne može tek tako mijenjati.

Alarmantna situacija

- Iako bitnih pomaka u odnosu na protekli tjedan nije bilo, i dalje smo u kontaktu s Upravom tvrtke te dogovaramo termin za novi sastanak na kojem bismo pokušali naci povoljno rješenje spora, ne dovodeci u pitanje turisticku sezonu. Naglašavam da imamo najbolje namjere i da smo u svakom trenutku spremni razgovarati. U pripremi je i tematska sjednica Opcinskog vijeca na koju ce biti pozvani i celnici Maistre, no tocan datum se još ne zna, rekao je Štifanic.

Regionalni povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Salvino Bibulic kaže da je sindikatu zajamceno da, bez obzira na razvoj dogadaja, ni jedan radnik nece ostati bez posla.

- Imamo garanciju da ce i u najcrnjoj varijanti svi radnici biti zbrinuti, da ce nastaviti raditi na poslovima za koje su primljeni te za to dobivati placu. Buduci da ugovori o radu nisu vezani za grad, vec radno mjesto, izvjesno je da ce, ako se kampovi ne otvore, radnici biti prebaceni na radna mjesta u Rovinj, kaže Bibulic. Napomenuo je da ce se, prema saznanjima STUH-a, hotel Pineta i naselje Belvedere otvoriti nakon Uskrsa.

Predsjednik STUH-a Eduard Andric o zbivanjima u Vrsaru obavijestio je premijerku i ministra turizma, a priprema i izvješce za Vladu, doznali smo od Bibulica.

Kampisti specificni gosti
Na pitanje je li iznos koji Vrsar traži pretjeran, direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman ocjenjuje da zakupnina koju je Vrsar dosad fakturirao Maistri sigurno spada u najviši rang cijena koje se u ovom trenutku spominju za korištenje zemljišta u kampovima, a krecu se od jedne kune do tri eura. Naglašava da se KUH zalaže za cijenu koja ce omoguciti razvoj i koja nece zagušiti poslovanje kampova.

- Ni jedna strana zasad nije tražila da se KUH ukljuci u rješavanje problema. Nadam se da ce spor cim prije riješiti jer cemo u protivnom imati veliki problem, ne samo za lokalnu zajednicu, vec i destinaciju i njen imidž, rekao je. Podsjeca da su kampisti specificni gosti koji tocno znaju što žele pa je moguce i da nece tek tako prihvatiti da ih se iz jednog kampa prebacuje u drugi.

U tom se kontekstu treba prisjetiti vrlo dobro organiziranih paušalaca iz Koversade. Oni su proteklih godina, kad god im odluke Uprave kampa iz bilo kojeg razloga nisu odgovarale, angažirali odvjetnike, alarmirali novinare, prosvjedovali i uspijevali podici nevidenu graju. Bit ce zanimljivo vidjeti kako ce reagirati ovog puta, ako ih Koversada - u koju neki dolaze desetljecima - doista doceka zatvorena, a tvrtka im predloži smještaj u neki drugi kamp. K tome u Rovinju.

- Pokušavam pomoci, ali za sada ne mogu davati izjave. Nadam se pametnom kompromisu jer ova situacija šteti svima, rekao nam je župan Ivan Jakovcic na upit je li pokušavao posredovati, i kakvo rješenje zagovara. Nedavno je na sjednici Županijske skupštine rekao da ocekuje da ce Maistra platiti svoj dug Vrsaru, no da placanje treba dogovoriti tako da se ne ugrozi poslovanje Maistre.


Podijeli: Facebook Twiter