"Crni" turizam puni proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgleda da u istarskom turizmu ima manje rada na crno u odnosu na druge jadranske županije. Tako se barem može zakljuciti slijedom visine kazni koje su naplatili gospodarski inspektori turistickog sektora na Jadranu.

Naime, pedesetak je inspektora na istarskom poluotoku svojim radom državnom proracunu priskrbilo 1,2 milijuna kuna. Državni inspektorat pak procjenjuje da je na cijelom Jadranu temeljem naplacenih kazni, izdanih prekršajnih naloga i otkupa pecacenja prihodovano 14,6 milijuna kuna.

Inspektori su tijekom ljeta obavili su 3.103 inspekcijska nadzora, a u 2.118 slucaja radilo se u skladu sa zakonom. Što se tice onih u prekršaju, podneseno je 186 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka i 49 prijedloga za oduzimanje protupravno stecene imovinske koristi, u iznosu od 580,9 tisuca kuna. Takoder, inspektori su izdali 127 prekršajnih naloga vrijednih 405 tisuca kuna, dok je 686 kazni, odnosno 734,5 tisuca kuna naplaceno na licu mjesta.

Isto tako, gospodarski su inspektori donijeli 1.129 upravnih rješenja, od cega su u 586 slucaja odmah usmenim rješenjem sprijecili nelegalan rad. U dva slucaja vlasnici zapecacenih objekata otkupili su pecacenje i time državni proracun obogatili za 60 tisuca kuna.

U Državnom inspektoratu isticu da su ove godine posebnu pažnju posvetili nelegalnom iznajmljivanju u domacinstvima i posjetili cak 1.257 privatnih apartmana. U samo 133 njih vlasnici se nisu pridržavali zakona. Zanimljivo je da su inspektori posjetili samo 19 privatnih apartmana koje drže stranci, od cega je 11 radilo na crno.

Inspektori su mogli kažnjavati sve one koji su putem interneta, promidžbenih materijala ili novina oglašavali svoje objekte bez dozvola. Usto, po prvi su put mogli i bez prisustva vlasnika, a uz sudski nalog, uci u objekt u kojem su neprijavljeno boravili turisti. Isto tako, te su izmjene zakona omogucile da se može otkupiti pecacenje, cime se u državni proracun slilo dodatnih 336 tisuca kuna.

Na cijelom Jadranu tijekom sezone zateceno je 290 radnika koji su u ugostiteljstvu i turizmu radili na crno. Od toga je 118 bilo stranaca i to kuhara, konobara, masera i animatora.


Podijeli: Facebook Twiter