Crni scenarij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po završetku natjecateljske godine Istra 1961 zakoračila je u dvotjedni period potpune neizvjesnosti i iščekivanja. Osjećaj je to koji se posljednjih godina nekako podudara s blagdanskim periodom, ali nakon što su 2016. i 2017. godinu ''zeleno-žuti'' dočekali u potrazi za novim trenerima prve momčadi, ovog je puta odgovor koji se iščekuje nemjerljivo važniji. U pitanju je, naime, opstanak kluba!

Rekapitulacija nakon posljednje utakmice protiv Osijeka je načinjena; svoje su rekli trener Darko Raić Sudar, predstavnik većinskog vlasnika Darko Podnar, a konačno i gradonačelnik Pule, Boris Miletić. Sve se priče, međutim, svode na isto – život u nadi da će do 31. prosinca netko od ulagača koji su iskazali interes zaista pokrenuti proces preuzimanja posrnulog kluba s ''Drosine'' i spasiti ga od propasti.

Nitko, međutim, ne zna (ili ne želi) javno kazati koliko je uistinu realno da se u preostalih jedanaest dana do Nove godine postigne konačan dogovor ijednog interesenta s aktualnim vlasnicima. Pulski prvoligaš već se ranije nalazio u sličnim krizama, no one nikada nisu dosegle ovakvu razinu dramatičnosti. Perspektive su takve da će Istra 1961, ukoliko se pronađe novi vlasnik, ući u novu eru (ne)izvjesne budućnosti, dok u protivnom klub više neće moći funkcionirati i najgori scenarij gašenja postat će neminovan.

Bit će žalosno ukoliko se to doista dogodi, a još je žalosnije što takav rasplet zapravo ne bi bio presedan. Niti bi to bio prvi put da se pulski nogometni predstavnik srozava u ponor (prvoligaška Istra iz 1990-ih), niti da jedan renomirani hrvatski prvoligaš tijekom sezone odustaje od natjecanja (Varaždin 2012.). Štoviše, zabrinjava podatak da to ne bi bio prvi put da jedan pulski prvoligaš napušta elitni rang natjecanja usred sezone, što je zapravo najbolniji čin do kojeg sportski kolektiv može dotjerati. A u Puli se on u novije vrijeme dogodio već dvaput!

U sezoni 2003./04. pulska je košarka posljednji put živjela prvoligašku scenu, ali samo do kraja prvog kruga natjecanja kad je KK Istra zbog financijskih poteškoća i posljedičnih administrativnih propusta, s omjerom pobjeda i poraza 1-17, praktički izbačena iz lige. Sedam godina kasnije, u jesen 2011., rukometaši Arene Jadrograd u drugoj su sezoni od ulaska u Premijer ligu odigrali svega osam kola i uslijed nedostatka sredstava istupili iz natjecanja. (Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter