Crni rižoto od sipa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za razliku od elegantnijih lignji, njihovi daljnji srodnici sipe u našoj su kuhinji i prehrani pomalo zapostavljenije od lignji!? Možda je tome razlog što se malo teže ciste i što za razliku od lignje puštaju više crnila koje se toliko zna nekima uvuci pod nokte pa im unatoc najmodernijim sredstvima za pranje još danima ostaje pod noktima stvarajuci im tako dodatnu nelagodu...

No, i za to ima lijeka: dovoljno je svježe ulovljene i/ili kupljene sipe preko noci staviti u ledenicu i potpuno ih, odnosno duboko ih zamrznuti. Par sati prije pripreme stavite ih u morsku vodu (ili dobro posoljenu pitku vodu) da se na pol odmrznu. Tako na pol odmrznute sipe lakše cete ocistiti pa cak cete uspjeti bez da se zamažete izvaditi onu sipinu vrecicu s crnilom koje potom možete iskoristiti za rižoto od sipa "na crno" (u obican rižoto od sipa dovoljno je kapnuti tek kap tog crnila; nikako ne valja unj ubaciti cijelu vrecicu crnila jer ce to crnilo na kraju ubiti sve one gušte).

Za obican rižoto potrebno vam je oko kilogram ocišcenih sipa (glave im obavezno izrežite na dva dijela), dvije glavice luka srednje velicine, malo maslinovog ulja, par režnjeva cešnjaka, malo peršina na sitno isjeckanog, malo soli, papra, list lovora i dec bijelog vina.

Na ulju lagano popržite (ne smije potamniti!) na sitne kockice isjeckani luk i cešnjak te dodajte na prst široke fete izrezanih sipa, posolite popaprite (po ukusu), ubacite list lovora i sve to podlijte vinom te pirjajte dok sipe malo ne omekšaju uz lagano podlijevanje vodom da ne zagore. Omekšanim sipama dodajte punu (cajnu) šalicu riže i uz stalno miješanje cekajte dok riža "popije" sav šug koje su sipe pustile.

Nakon toga u sipe i rižu ulijte šalicu i pol vode, promiješajte i sacekajte da sve uzavre. Kad je rižot uzavreo, smanjite vatru na štednjaku, poklopite posudu i pustite da kuha još jedno 20 minuta. No dok se rižot kuha na laganoj vatri svako toliko ga protresite bez dizanja posude s štednjaka. Na kraju rižot ukrasite sitno iskosanim peršinom i dobar vam tek!


Podijeli: Facebook Twiter