Crni pjenušac iz Pršurici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Misal Noir
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Pjenušci Peršuric
Lokacija: Pršurici, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: istarski pršut
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 105 kuna (Cicibela, Rovinj)

Kad njemacki ili austrijski gost poželi popiti pjenušavo vino, vrlo cesto ce zatražiti prosecco. Dakle, ovo vino iz okolice mjesta Valdobiadine postalo je vec davno sinonim za pjenušavo vino u mnogim zemljama.

Isto tako u Istri sinonim za pjenušavo vino je Peršuric. Imao sam priliku nekoliko puta razgovarati s utemeljiteljem brenda Pjenušci Peršuric te sam svaki put naucio nešto novo, ne samo o vinu, nego o životu, politici, povijesti i kulturi, dakle za gospodina ?ordana Peršurica mogu reci da je institucija.

?ordano sve više posao oko pjenušaca prepušta kcerima Katarini i Ani, koje su u svome poslu izvrsne i vrlo kompetentne te nadasve strucne. Pjenušci Peršuric imaju u svome portfelju paletu od sedam etiketa, a paleta se sastoji od Misala Prestigea, Misala Blanca desblanca, Misala Millenniuma, Misala Noira, Misala Rosea, Misala Rougea, te ove godine na Vinistri premijerno prikazanog sedmog Misal na bazi odležanog vina.

Godišnja proizvodnja ovoga podruma je 40.000 boca, a odnedavno je otvorena i prekrasna nova kušaonica gdje ce vas Peršurici rado ugostiti. Osim pjenušavih vina, proizvode i tri mirna vina, i to Malvaziju istarsku, Muškat Peršuric i Milijovo crno.

Svi pjenušci se rade od grožda sorti chardonnay i malvazije istarske, osim Misala Noira. Ja bih se danas osvrnuo upravo na Misal Noir etiketu, meni vrlo interesantnu, jedinstvenu po tome jer je napravljen od tradicionalnih crnih istarskih sorti: borgonje, terana, hrvatice.

Boja mu je rubinskocrvena, lijepo perla, no zbog boje perlaža je malo slabije vidljiva. Miris me vraca u djetinjstvo, kad bih ocu pomagao pretakati domace crno vino na bazi terana i lokalnih sorti, a to je miris bobicastog voca poput borovnice te cak i ljubicice, koji je tipican za vina s istarske crvenice, te ima naglašenu mineralnost u ustima i vrlo dugacak završetak.

Pjenušac je malo tanican, ukusan, punoga tijela te spreman da mu pridodamo malo istarskog pršuta i domacega kruha s maslinovim uljem.


Podijeli: Facebook Twiter