Crni i bijeli tartufi zajedno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinama je promovirao skupocjeni bijeli tartuf - Tuber Magnatum Pico, a sada je krenuo u intenzivniju promidžbu crnog, ljetnog tartufa - Tuber Aestivum Vitt. Giancarlo Zigante koji si je pronalaskom najveceg tartufa na svijetu, teškog 1,31 kilograma, 1999. godine osigurao mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda, upravo priprema novi projekt kojim namjerava pokriti citavu zonu tartufa i predstaviti se na svim manifestacijama kojima se u unutrašnjoj Istri slavi tartuf.

Dani tartufa, program kojeg su uz Giancarla predstavili njegov sin Adriano te predsjednik RIMA-e Robert Marušic, zapoceli bi krajem srpnja. Tako bi se 24. srpnja tvrtka Zigante ukljucila u buzetsku pucku feštu Sv. Ane na Goricici pripremom fritade sa crnim tartufima.



Po prvi ce puta u Livadama, Zigante organizirati jednotjednu izložbu istarskog crnog ljetnog tartufa i to od 26. srpnja do 1. kolovoza, za vrijeme održavanja Motovunskog filmskog festivala i ATP Croatia.

Pocetkom kolovoza kada u povijesnoj jezgri Buzeta - grada automobilizma i najstarije brdske auto utrke u Hrvatskoj, organiziraju prvi susret oldtimera pod nazivom Buzet Classic Car, Zigante tartufi pobrinut ce se za «truffles show cooking» pripremu jela od tartufa na gradskom trgu.



Promocija bijelog tartufa uoci pocetka službene sezone, u rujnu ce se uklopiti u buzetsku pucku tradicijsku feštu Subotinu kada u Buzetu pripremaju milenijsku fritadu od 2010 jaja i desetak kilograma tartufa. Izradu manje fritade planiraju u starom gradu tijekom "Subotine po starinski", a tartufe ce izložiti i u Grožnjanu, gradu umjetnika na vec vrlo dobro znanoj slikarskoj manifestaciji EX-tempore.

Pocetkom listopada krece maratonski Tuberfest u dolini Mirne, a sajam bijelog tartufa, jedini takve vrste u Hrvatskoj, protegnut ce se kroz sedam jesenjih vikenda. U malim Livadama, mjestu tartufara uz rub Motovunske šume, tijekom listopada i studenog ocekuju dvadesetak tisuca posjetitelja. Zigante ce sudjelovati i na Vikendu tartufa u Buzetu, u Livadama Guinessovom vecerom obilježiti obljetnicu pronalaska najveceg tartufa na svijetu i 14. studenog, izložbom tartufa obilježiti završetak svog novog projekta.


Podijeli: Facebook Twiter