Crni dani za zaposlene u gradevini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 20.000 radnika u graditeljstvu ostat ce bez posla do kraja ove godine, a kad se tome pribroji oko 13.400 radnika koji su vec dobili otkaze prošle godine dolazi se do poraznog podatka, koji govori da ce u razdoblju od svega 24 mjeseca broj zaposlenih u gradevinskom sektoru biti gotovo prepolovljen.

Sve vece gradevinske tvrtke u Hrvatskoj vec su podijelile na tisuce otkaza i poslale veliki broj radnika na cekanje, a sada užurbano rade na programima tehnološkog viška. Posla više nema gotovo za nikoga: broj preostalih vecih infrastrukturnih projekata u državi spao je na svega nekolicinu, a sustav stanogradnje prakticno je zamro jer neslužbene procjene govore da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima oko deset tisuca izgradenih i neprodanih stanova.

Na to se nadovezala dugogodišnja neracionalnost i korupcija u sustavu cestogradnje pod kapom ministra prometa Božidara Kalmete, koja je dovela do blokade i nemogucnosti financiranja gotovo svih vecih projekata. Cak i za one zapocete, kao što je autocesta Ravca-Ploce ili autocesta Zagreb-Sisak više nema novaca. Na kraju je nestala i posljednja slamka spasa za snažnije zapošljavanje gradevinaca kad je propala gradnja autoceste u Crnoj Gori.


Podijeli: Facebook Twiter