Crni dan za burze, franak preko 7 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak u 13.30 sati HNB utvrdio je da ce u utorak švicarski franak poskupjeti u Hrvatskoj sa 6,74 na 6,85 kuna po srednjem tecaju. No, popodne je na svjetskim tržištima franak nastavio rasti.

Po zatvaranju europskih deviznih tržišta i u punom jeku trgovanja na americkim tržištima, prvi put u povijesti prešao je 7 kuna, mjereno u odnosu s eurom, za kojeg je bilo potrebno izdvojiti svega 1,062 franka.

Inace, europska tržišta uzdrmala je u ponedjeljak odluka agencije Standard & Poor's o sniženju americkog kreditnog rejtinga, potpirivši strah da bi najvece svjetsko gospodarstvo moglo ponovno kliznuti u recesiju. Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je 1,8 posto, Frankfurtski DAX 2,7 posto, dok je indeks Pariške burze CAC bio u minusu 1,6 posto.

Kako bi suzbila dužnicku krizu u eurozoni, Europska središnja banka intervenirala je na tržištima obveznica, proširivši program kupovine obveznica i na one španjolske i talijanske.

"Tržišta ne vjeruju da je stanje u Europi pod kontrolom. Na ovakvom se tržištu jako teško ostvaruje zarada, zapravo su protekla dva tjedna bila najteža u 10 godina", zakljucuje jedan trgovac.

I indeks Tokijske burze Nikkei zakljucio je trgovinu u minusu 2,2 posto.


Podijeli: Facebook Twiter