Crne udovice vole Istarski ipsilon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz rubnike Ininih benzinskih postaja i odmarališta na Istarskom ipsilonu u svojim se malim gnijezdima od sunca kriju crne udovice. Iako se djelatnici, kako su nam rekli, protiv njih stalno bore dezinsekcijskim sredstvom i metlama uklanjaju njihova gnijezda, crne udovice se svakodnevno iznova s obližnjih padina spuštaju upravo ovamo.

Jucer smo tako na pumpi na Istarskom ipsilonu iz pravca Vodnjana prema Puli našli nekoliko opustjelih gnijezda i dva u kojima su bili muško-ženski parovi ovih otrovnih pauka.

- Lani smo zvali Zavod za javno zdravstvo i prije nekih mjesec dana, pa su njihovi djelatnici bili na terenu, ali izgleda da tretiranje sprejevima ne garantira njihovo istrebljenje.

Razgovaramo s kolegama na drugim postajama i oni nam isto kažu da nailaze na gnijezda u svojoj blizini, a ima ih dosta i po okolnom terenu, pa izgleda da im je tu neko pogodno stanište, pogotovo ovdje na Vodnjanštini.

Eto, mi radimo što možemo da ne dode do kakvog kontakta pauka i ljudi, pa osim što ih svakodnevno uklanjamo, pazimo malo i na kupce koji se šecu ovuda, rekao nam je djelatnik.




   
Voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nediljko Landeka potvrdio nam je da je strucnjacima poznato da se crne udovice najcešce naseljavaju na padinama južnog Ipsilona, iako za to nemaju objašnjenje.

- Tih pauka najcešce ima na podrucju od Pule do Žminja, a lani smo ih nalazili sve do cvorišta Višnjan pa cak i nešto oko Buja i Novigrada, što je prvi put da su jedinke crne udovice prešle Mirnu. Ali ta su se gnijezda pojavljivala samo duž Ipsilona.

Gradani su vec poceli dojavljivati gdje su uocili gnijezda, pa nas je prije dva dana tako zvao i gospodin iz Bala koji je naišao na crne udovice u masliniku, rekao je Landeka.

Crne udovice su inace plahi, a ne agresivni pauci koji rijetko napuštaju svoju mrežu, s koje vise ledima okrenuti prema dolje. Do ugriza obicno dolazi kada covjekovom nepažnjom dode do direktnog dodira s paukom te se ona instinktivno brani ugrizom prilikom kojega u ljudski organizam ispušta neurotoksin.

Intenzitet i vrsta reakcije na ugriz ovise o životnoj dobi i zdravstvenom stanju te o mjestu ugriza. Mala djeca i stare osobe te srcani bolesnici imaju veci rizik od razvoja komplikacija, no obicno se ugrižena osoba u potpunosti oporavi unutar dva do pet dana.

Iako u pulskoj Opcoj bolnici ove godine ima dovoljno seruma, dr. Edi Terlevic, voditelj Odsjeka za infektologiju, rekao je da vec godinama u Istri nije zabilježen niti jedan slucaj ujeda koji je trebalo lijeciti. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC, snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter