Crne palacinke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neki ih vole deblje, neki tanje, mogu biti slatke ili slane, a kod nadjeva može se dati mašti na volju i nadjenuti ih na razlicite nacine... Naravno, rijec je o palacinkama, omiljenoj slastici mnogih sladokusaca, a najcešce onih najmladih koji ih nerijetko jedu i samo sa šecerom ili cak «prazne». Slatke ili slane, svejedno je, jer osnovna je smjesa uvijek jednaka, a nadjev je taj koji odreduje radi li se o desertu, glavnom jelu ili cak predjelu. Strucnjakinje u ovom podrucju kulinarstva, Vojka Stipanic i Marija Figl, slasticarke kavane hotela Imperial otkrile su tajnu pripremanja ove naizgled jednostavne poslastice.

"Najvažnije je napraviti osnovnu smjesu da nije prerijetka ni pregusta, treba pogoditi sredinu, a druga najvažnija stvar je dobro zagrijati ulje. Od osam vrsta palacinki koje su na meniju, meni su najdrže «palacinke Imperial» jer zbog sadržaja mogu zadovoljiti ukus starih i mladih - rekla je slasticarka Figl, koja je u ovom poslu 31 godinu, ali nikad do sad nisu imali posebnu ponudu palacinki. Marija Figl otkrila je i posebnu tajnu, a to je da se tava za palacinke ne treba prati -«tava je stalno nauljena i nema smisla jer se onda skida taj uljni sloj jer bi se tijesto lijepilo». Palacinke tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji, a u Americi su ih malo «prilagodili» pa su njihove malo manje i deblje, te ih najcešce jedu prelivene javorovim sirupom. Ova slatko-slana poslastica nalazi se u gastronomskoj ponudi gotovo svih kultura, a zanimljivo je da se svugdje osnovna smjesa sastoji od istih namirnica, odnosno jaja, brašna, mlijeka ili vode, te se prže na malo ulja. Postoji i Medunarodni dan palacinki koji se obilježava 24. veljace, a posebno se slavi u Velikoj Britaniji i Americi.

Smjesa za palacinke

Sastojci: 1 litra mlijeka s dodatkom vode, 10 dag šecera, 1 vanilin šecer, 1 gram soli, 4 jaja, oko 0.5 kg brašna i ulje za prženje
Priprema:
Mlijeko, šecer, jaja, vaniliju i sol pjenasto promiješati i dodati brašno po potrebi da ne bude ni pregusto ni prerijetko. Tavicu s uljem jako zagrijati i smjesu ravnomjerno razliti po tavi.

Palacinke sa šumskim vocem

Sastojci (za 2 komada): osnovna smjesa, 6 dag smrznutog ili svježeg šumskog voca i 3 dag šecera
Priprema:
Smrznuto šumsko voce i šecer dobro ugrijati i time nadjenuti palacinke te posuti šecerom

Crne palacinke

Sastojci (za 2 komada): osnovna smjesa s dodatkom 10 dag kakaa, 2 kuglice sladoleda od vanilije

Priprema: U osnovnu smjesu dodati kakao kako bi palacinke bile smede, odnosno crne. Na pecenu palacinku staviti kuglicu sladoleda i premotati na trokut, posuti šecerom u prahu i preliti preljevom od cokolade.


Podijeli: Facebook Twiter