"Crnac" medu 120 najboljih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dramski tekst "Crnac" Tatjane Gromace ušao je u izbor 120 najboljih europskih dramskih tekstova i tekstova za kazalište u prošle dvije kazališne sezone, izvijestili su iz rijeckog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Ta je informacija, kao i kratki autoricin životopis, sinopsis teksta te podaci o praizvedbi (28. ožujka 2008. rijecki HNK Ivana pl. Zajca), objavljena u publikaciji "European Theatre Today, 2010." u izdanju ETC-a (Europske kazališne konvencije) na web stranici: http://www.etc-cte.org/bop/.

Naime, selekcijski odbori za dramske tekstove raznih europskih zemalja, koji su ove godine za hrvatsku selekciju cinili Helena Braut, Ivana Sajko i Hrvoje Ivankovic, odabiru od dva do tri najbolja praizvedena teksta u kazalištima svake pojedinacne zemlje. Ove godine po izboru hrvatskoga odbora to su "Crnac" Tatjane Gromace, praizveden u rijeckom HNK-u u režiji Tomija Janežica, te "Zagrebacki pentagram" grupe autora (Mitrovic, Vidic, Šovagovic, Karakaš, Rajki) u režiji Paola Magellija.

Ovaj projekt ETC-a traje vec devetu godinu, a dvojezicno (englesko-francusko izdanje) može se pogledati na njihovim web-stranicama: www.etc-cte.org.

"Crnac" donosi niz proznih fragmenata u kojima autorica ispisuje sjecanja protagonistkinje u zatvorenoj, malogradanskoj sredini, i to od najranijeg djetinjstva pa sve do zaposlenja na mjestu nastavnice u lokalnoj školi. Predstava je vec od premijere polucila sjajan uspjeh.


Podijeli: Facebook Twiter