Crna udovica prešla Mirnu, seruma ima dovoljno

Gnijezdo crne udovice (M. ANGELINI/arhiva)
Gnijezdo crne udovice (M. ANGELINI/arhiva)

Usred smo ljeta i vrijeme je najveće opasnosti od crne udovice, najotrovnijeg pauka Europe, čiji ubod u kratkom vremenu uzrokuje vrlo jake i nesnosne bolove. Za razliku od zadarske bolnice u kojoj prošlog mjeseca nisu imali seruma za pacijenticu koju je u gradskom zaleđu ubola crna udovica, pulska bolnica osigurala je dovoljno doza seruma za ovu sezonu.

Dr. Vera Milotić s Djelatnosti za infektologiju Opće bolnice Pula rekla nam je da je serum nabavljen iz interventnog uvoza. Ove godine, veli ona, nije bilo ni jednog slučaja uboda crne udovice, koji i nisu toliko česti. U Istri ih se godišnje zabilježi nekoliko, jedan ili dva, katkad ni jedan.

Potvrdila nam je da prilikom uboda vrlo brzo, nakon 15 minuta do pola sata, nastupaju strašni bolovi.

"No, panike nema, ljudi na ovom području dobro raspoznaju crnu udovicu, a imali smo već pozive iz Galižane da su tamo viđene", rekla je dr. Milotić. Napominje da u pulskoj bolnici ne oskudijevaju ni protuotrovima za zmijske ugrize, posebno ugrize poskoka, koji je ove godine već našao svoju prvu žrtvu na jednoj od plaža na istočnoj obali Istre.

Stručnjak za crne udovice Nediljko Landeka, inače voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo, veli da se ovaj pauk ne nalazi svake godine na istim staništima u jednakom intenzitetu.

"Po mojim saznanjima najviše ih ove godine ima na širem području Bala, i to manje prema moru, više prema unutrašnjosti, zatim oko Vodnjana i Stancije Peličeti. Na lokaciji između Vodnjana, Barbarige i Peroja bilo ih je prošle godine jako puno, a ove ih je godine manje. Sad se bilježi pojava, a koju prije dr. Zvonimir Maretić nije opisivao, da je crna udovica prešla rijeku Mirnu te se može naći i oko Novigrada i Buja", veli Landeka. (V. KAPELOTO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter