Crna noc je šapicala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana Istarske županije te 65. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad nacizmom i fašizmom u pazinskom je Spomen domu otvorena izložba "Crna noc je šapicala", koju je predstavio dr. Oleg Mandic, jedan od suautora i zatocenika zloglasnog Auschwitza.

Ovo je cetvrto izdanje izložbe koja je premijerno postavljena prije pet godina na Medunarodni dan holokausta i 60. obljetnicu oslobodenja Auschwitza, a buduci da se na dan, zapravo noc, oslobodenja zloglasnog logora nalazio medu logorašima, Mandic je ovom izložbom želio da se progovori i o holokaustu na liburnijskom podrucju.

Autorima Sanji Simper, Davoru Mandicu, Olegu Mandicu, Tatjani Matetic i Amiru Muzuru nije bila namjera prikazati kronologiju Drugog svjetskog rata, vec da individualizacijom zlocina protiv covjecnosti, kroz sudbine pojedinaca u tom ratu na našem prostoru, senzibiliziraju javnost na posljedice takvih (zlo)djela.

U uvodnom dijelu izložbe govori se o uzrocima i pocecima nacizma i Drugog svjetskog rata. Prikazana je apokalipsa u selu Lipa, zatim sudbina opatijskih Židova, koncentracijski logor Dachau kroz sudbinu Justa Tercica i Auschwitza kroz iskustvo obitelji Mandic. U drugom dijelu prikazane su epizode iz Narodnooslobodilacke borbe u Istri.

- Ova se izložba održava pod motom 'Da se ne zaboravi', naglasio je Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine, saborski zastupnik i predsjednik istarskog SDP-a, dodajuci kako se njome obilježava i 67. godina od Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom.

Ova izložba podsjeca kako je ideologija fašizma pocinila mnoge zlocine u kojima je poginulo mnogo ljudi. Stoga mlade naraštaje stalno treba podsjecati da fašizam kao ideologija nije nestao, i da još uvijek predstavlja latentnu opasnost. Ona je ujedno odraz pijeteta i poštovanja prema ljudima, nevinim žrtvama, crne ideologije, krvi, zla, teritorija i rasizma, zakljucio je Kozlevac.


Podijeli: Facebook Twiter