Crna kutija iz Concordije nije bila ispravna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crna kutija iz broda Concordije koji se u sijecnju nasukao blizu talijanske obale, pri cemu su poginule 32 osobe, nije bila ispravna zbog cega nije moguce rekostruirati sve dogadaje te tragicne noci, piše u utorak Corriere della Sera.

Crna kutija je "bila u kvaru od 9. sijecnja, ili cetiri dana prije nesrece". Strucnjaci koji rade na rekonstrukciji dogadaja u noci s 13. na 14. sijecnja nisu mogli zakljuciti što se sve dogadalo na brodu od trenutka udara o stijenu 13. sijecnja nešto prije 22.00 sata po mjesnom vremenu i završetka evakuacije broda 14. sijecnja rano ujutro.

Njihova analiza prestaje u 23.36 sati 13. sijecnja, u casu kada su zadnji podaci registrirani na brodskom racunalu koje je, za razliku od crne kutije, lako "dostupan" uredaj te treba provjeriti nisu li podatci na neki nacin "krivotvoreni", dodaje list.

List napominje da pomorski propisi zabranjuju plovidbu brodovima kod kojih svi uredaji ne rade. List navodi da je vlasnik broda Coste Concordije planirao popraviti kutiju upravo 14. sijecnja po dolasku u Savonu.

Corriere piše da je na brodu bilo i drugih problema, odnosno da neka vrata od nepropusnih pregrada nisu bila zatvorena te da brod nije imao "ovjerene pomorske karte".

Na Costi Concordiji bilo je 4.229 osoba, medu kojima 3.200 turista iz 60 zemalja i tisucu clanova posade, kada je udario o hrid blizu otoka Giglia, u toskanskom arhipelagu, pri cemu su poginule 32 osobe.


Podijeli: Facebook Twiter