Crna Gora paralizirana, 3 mrtvih na Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevrijeme je u subotu zahvatilo cijelu Italiju: nekoliko stotina manjih gradova u središnjem dijelu države je zbog snijega izolirano, oko tisucu stanovnika je evakuirano.

U Urbinu je palo cak tri metara snijega. Zbog leda i snijega zatvoren je autoput izmedu Ancone i Riminija duž jadranske obale. Pola letova je otkazano.

U Trstu je bura dostigla brzinu od 169 km/h. Izgleda nevjerojatno, ali reful bure uspio je prevrnuti 15 metara dugi kamion.

Sjever odsjecen


Crnogorski premijer Igor Lukšic predložio je u subotu parlamentu da se na cijelom teritoriju Crne Gore proglasi izvanredno stanje jer je snijeg, koji posljednjih 20-tak sati neprestalno pada, paralizirao gotovo cijelu Crnu Goru, a u Podgorici je uvedena radna obaveza gradanima i zabranjeno je kretanje osobnim motornim vozilima.

Cestovni promet prema sjeveru je u prekidu, a vlak na pruzi Beograd-Bar, s 50 putnika, zaustavljen je u stanici Lutovo, u crnogorskim vrletima. Prema njima su krenule spasilacke ekipe.

U vecini sjevernih crnogorskih opcina nema ni elektricne energije, a ponestaju lijekovi i hrana. Najugroženija su seoska podrucja koja su sasvim odsjecena. Visina snijega, koji i dalje pada, krece se od 10-tak cm u najjužnijem Ulcinju do preko dva metra u sjevernim gradovima.

U Podgorici je skoro jedan metar snijega. Krizni štab je uveo radnu obavezu gradanima kako bi ocistili snijeg s plocnika i ispred svojih domova. Cišcenje gradskih ulica ometaju automobili, pa je zabranjeno kretanje svim osobnim vozilima, osim onima s posebnim propusnicama.

Troje mrtvih u lavini koja je zatrpala 12 kuca


Najmanje tri osobe su poginule, a osam osoba je zatrpano u lavini koja je u subotu zatrpala 12 kuca u selu Restelica, na jugu Kosova, javili su prištinski mediji.



Lavina visoka 10 metara a široka 500 metara, prekrila je 12 kuca od kojih je 10 prazno jer su vlasnici na radu u Italiji i Švicarskoj.

Iz jedne od zatrpanih kuca, ukucani su telefonom javili da ih je osam živo, izjavio je ministar za infrastrukturu Kosova Fehmi Mujota, koji se nalazi u stradalom selu Restelica, u najjužnoj kosovskoj opcini Dragaš na tromedi s Albanijom i Makedonijom.

Mujota je rekao za televiziju RTK da snage sigurnosti Kosova, policijski specijalci i lokalni dragovoljci poduzimaju sve kako bi došli do zatrpanih ljudi, a napore im otežava strmi teren i smetovi koji su taj dio sela ucinili neprohodnim.

Put prema Restelici nije prohodan zbog velikog snijega, a otežane su i telefonske veze. U akciju spašavanja ukljuceni su i pripadnici turskog kontigenta KFOR-a, koji su zajedno s lokalnom samoupravom angažirali mehanizaciju na cišcenju zametenog puta koji vodi prema Restelici. (E. V., Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter