Crna Gora: Đukanović uzdrman, ali zadržao vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezultati nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori pokazuju da je vladajuća koalicija Mila Đukanovića uzdrmana, ali će zadržati vlast, drže analitičari i vjeruju da će Đukanović uspjeti sa manjinskim strankama sastaviti novu vladu.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, prema privremenim podacima Centra za monitoring (CEMI), koalicija Europska Crna Gora predvođena Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista (DPS) osvojila je 45,5 posto glasova i imat će u parlamentu 39 zastupnika od 81 koliko ima Skupština Crne Gore. Kada se do kraja prebroje glasovi, moguće je da će pobjednička koalicija imati još jedno zastupničko mjesto, što mnogo ne mijenja na stvari budući da ni tada neće imati apsolutnu većinu.

Analitičari ističu da je Đukanoviću, iako nije osvojio apsolutnu vlast, uspjelo što nije nikom u Europi u jeku gospodarske krize da njegova koalicija ostane uvjerljivo najjača politička snaga i da može formirati vladu. To je potvrdio i on sam obećavajući građanima da će nova vlast biti posvećena unapređivanju kvalitete života i nastaviti uspješno voditi državu putem europskih i euroatlantskih integracija. Analitičari poručuju Đukanoviću da ako želi da opstane na vrhu mora brzo da nešto mijenja u vrhu koalicije, makar to značilo i njegov povratak na neku od ključnih državnih funkcija.

Demokratska fronta s 20 osvojenih mandata smatra sebe pobjednikom ovih izbora, a njegov čelnik Miodrag Lekić drži da su rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori velika pobjeda demokratskih snaga i predstavljaju početak kraja vladavine DPS-a i SDP-a.

Socijalistička narodna partija (SNP) s osvojenih devet mandata prepustila je primat najveće oporbene stranke Demokratskoj fronti, a veliki uspjeh postigla je Pozitivna Crna Gora koja je samo pet mjeseci nakon osnivanja uspjela osvojiti sedam zastupničkih mjesta.

Manjinske stranke su, uglavnom zadovoljne postignutim. Bošnjačka stranka(BS) odjednom je, s tri mandata, izbila u prvi plan, jer je postala "jezičac na vagi" za formiranje nove vlade. Mada su i do sada bili u koaliciji s Đukanovićem, njeni čelnici poručuju da će ovaj put imati znatno veće zahtjeve. Hrvatska građanska inicijativa je dobila jedno zastupničko mjesto. Analitičari se na kraju ne slažu u tome šta donose ovi izbori.

Neki misle da "nije realno očekivati bilo kakve krupnije političke i društvene promjene u predstojećem skupštinskom mandatu", dok drugi drže da se otvara novo poglavlje u parlamentarizmu Crne Gore.

Mediji u Podgorici ističu da je Đukanović prvu čestitku dobio od hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Ona je u nedjelju navečer nazvala predsjednika DPS-a i nositelja liste Europska Crna Gora Mila Đukanovića kako bi mu čestitala na izbornoj pobjedi i poželjela Crnoj Gori uspjeh u procesu euroatlantskih integracija.

Hrvatska šefica diplomacije je, kako je rečeno listu Pobjedi, kazala Đukanoviću da je pomno pratila izbore u Crnoj Gori. Pusić je poziv uputila iz Luxembourga gdje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a sudjeluje kao promatračica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter