Crna Gora bez prijelazne vlade, mogući prosvjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića odbila je u ponedjeljak ponudu ujedinjene oporbe da zajednički formiraju "prijelaznu vladu nacionalnog jedinstva" i time okončaju više od dva desetljeća dominacije Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića u crnogorskoj vlasti.

Čelnici ujedinjene oporbe - Demokratskog fronta (DF), Pozitivne Crne Gore (Pozitivna), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta (GP) priopćili su da bi prijelazna vlada nacionalnog jedinstva trebala imati tri ključna cilja: stabilizaciju socijalnih i gospodarskih prilika, pripremu općih izbora kroz potpunu implementaciju zakonodavstva kao i oživotvorenje principa vladavine prava kroz borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Bošnjačka stranka (BS) i albanske stranke ranije su najavile da neće razgovarati o vladi nacionalnog jedinstva jer im, između ostalog, nije bilo prihvatljivo sudjelovanje pojedinih čelnika oporbe na nedavnom prosvjedu protiv dolaska Hashima Thacija u Podgoricu. Vladajuća DPS je odbacila svaku mogućnost pregovora o prijelaznoj vladi. Čelništvo SDP-a je ocijenilo da je "Crna Gora u postupku kontinuiranog napretka u pregovorima s EU-om i pred vratima NATO-a i da u temelju politički sustav ispunjava svoje funkcije", dodajući da ova politička stranka podržava vladu i traži od nje da ispunjava svoje obaveze na putu euroatlantskih integracija. Odbijanje inicijative o prijelaznoj vladi nije poraz oporbe već Crne Gore s direktnim posljedicama na građane, ocijenio je čelnik oporbenog DF-a Miodrag Lekić i poručio da će svi sudionici odbijanja te ponude preuzeti odgovornost za odluke koje su donijeli. Dodao je da će oporba razmisliti o daljim potezima, nagovještavajući i moguće prosvjede. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter