Crkvina najjači alergen u istarskom priobalju

Crkvina spada u jake alergene
Crkvina spada u jake alergene

U kolovozu, kao i kroz cijelo ljetno razdoblje bilježi se prevlast peludi korova u zraku, dok peludi drveća i trava gotovo da i nema i tro zato jer im je prošlo vrijeme cvatnje, kaže Vesna Živković voditeljica Laboratorija za mikrobiologiju voda i biološka ispitivanja voda u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Dodajući kako se ponekad ipak "uhvati" i pokoje peludno zrno bora, ali to je, kaže, rezultat refluksa uz pomoć zračnih struja.

Koncentracija peludi korova u ovom razdoblju kreće se od niske do umjerene, a dominante biljke te skupine su kopriva, ambrozija, pelin i loboda. Koncentracija koprive s najznačajnijim predstavnikom crkvinom, kreće se od niske do umjerene, dok se pelud ostalih spomenutih biljaka javljaju u niskim koncentracijama. Koncentracije peludi u zraku ovise prvenstveno o meteorološkim uvjetima, dakle povećavaju se za vrijeme toplog i suhog vremena, a smanjuju za vrijeme kiše.

U kolovozu je počela s cvatnjom ambrozija, koja je u Istri prisutna u malim količinama, a zabilježene koncentracije njene peludi su u niskim razinama. U kolovozu se mogu javiti peludne alergije, posebice kod umjerenih koncentracija peludi korova, prvenstveno crkvine, koja spada u jake elergene. Crkvina je široko rasprostranjena biljka u gradu Puli i okolici što pospješuje emisiju peludi u zraku, ali i doticaj s većim brojem alergičnih osoba. Ambrozija također spada u jake alergene, ali zabilježena koncentracija je preniska da bi stvarala jake alergijske reakcije, kaže Živković. Napominjući kako je proljeće karakteristično po peludnim alergijama na drveće i travu, dok ljeti dominira pelud korova. Ona ističe kako se ovo odnosi na grad Pulu s okolicom, jer se ostali dijelovi Istre, posebice unutrašnjost, razlikuje u vegetaciji i stoga imaju različitu koncentraciju peludi u zraku.

Peludna prognoza Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije relevantna je za obalno područje Istre, dok sjeverni krajevi i unutrašnjost mogu malo varirati u sastavu peludi. Živković naglašava kako su mjerenja koncentracije peludi u zraku i ostale informacije uz peludne alergije dostupne su građanima na Internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ili putem Alergo Alerta, besplatne aplikacije za mobilne telefone. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter